Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 97 bin 250 gurbetçi emeklinin dosyası üzerinde intibak zammı hesaplamaları yapılıyor. Çalışmalar tamamlandığında maaşı düşük olan gurbetçiler ortalama 50 ile 300 lira arasında zam alacak.
HAZİRAN AYINA KADAR 200 BİN DOSYA TAMAM

Hükümet programına giren intibak zammının yeni yıla yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. 2,5 milyon dosyayı inceleyen maskeli ve eldivenli memurlar günde 6 bin emeklinin dosyasını hesaplayıp bilgisayar ortamına aktarıyor. 17 Mayıs 2012 itibariyle 150 bin emeklinin dosyası bilgisayara verildi. 10 ile 339 lira arasında zam alacak emeklilerin maaşları haziran ve aralık ayı enflasyonlarıyla yeniden güncelleneceği için bu rakamın üzerine çıkacak. Gelinen aşamada 1984 yılı emeklilerini inceleyen memurlar, mayıs ayı sonuna kadar 200 bin emeklinin intibak zammını hesaplamış olacak.

50 BİN GURBETÇİNİN YARARLANMASI BEKLENİYOR

1 milyon 940 bin SSK ve 12 bin Bağ Kur emeklisini kapsayan intibak çalışmasında sürpriz yaşandı. Ankara Etlik'deki SGK arşivlerinden çıkarılan tozlu ve eskimiş dosyalarda yapılan incelemelerde gurbetçilerin de intibak zammı alabileceği anlaşıldı. 2000 yılından önce yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan ve sözleşme aylığı alan gurbetçilere de intibak piyangosu vurdu. Bu kapsamda yaklaşık 98 bin gurbetçi emeklinin dosyası ilgili daireye yönlendirildi. Yurtdışı emeklilik mevzuatına hakim sosyal güvenlik uzmanı personelin yapacağı hesaplamalarla düşük maaş alan en az 50 bin gurbetçiye intibak zammı yansıtılacağı tahmin ediliyor. Bir dönem Türkiye'de Alamancı diye anılan gurbetçi emekliler yılbaşından itibaren maaşlarını ortalama 50 ile 300 lira arasında zamlı alacak.

KİMLER KAPSAMA GİRDİ?

İntibak zammından yararlanacak gurbetçi emekliler arasında iki tür SSK'lılar bulunuyor. İlki yurt dışında çalışması bulunan ve Türkiye'de yurtdışı borçlanması yapan sigortalılar. Diğeri de Türkiye ile emeklilik sigortası anlaşması yapan ülkelerde ve Türkiye'de sigorta yatıran sigortalılar. Örneğin Almanya'da 5 bin gün sigorta yatıran, Türkiye'de de 1.000 gün sigortası bulunan kısmi emekli (Sözleşme aylığı alan) kişiler intibak zammından faydalanacak.