Hükümet, ekonomik krizin yarattığı durgunluğu ortadan kaldırmak için bahar aylarında uygulamaya koyacağı yeni bir paket için hazırlık yapıyor.

Paket, vergi gelirlerinin düşmemesi için tüketici harcamalarının artırılmasını amaçlıyor. AKP"nin ekonomik kurmaylarının gündeme getirdiği, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın da sıcak baktığı çalışma, yerel seçimlerden sonra hayata geçirilecek.

Piyasayı canlandırma paketi

Dünyanın 1929"da yaşadığı ekonomik buhrandan çıkmasında çözüm olan Keynes teorisi, yeniden gündeme geldi. Bir çok ülkede tartışılan Keynes modeline dayalı krizden çıkma formülü, hükümetin ekonomi yönetimi de konuşmaya başladı. AKP"li ekonomi kurmayları, devletin vergi gelirlerinin düşmesi durumunda devreye piyasayı canlandırma paketinin sokulabileceğini, tüketici harcamalarının artırılması için kamu çalışanlarına geçici ödemeler yapılabileceğini söyledi.

Dar gelirliye geçici ödeme

Pakette kamunun yatırım harcamalarını artırıcı kararların da olması bekleniyor. Kamunun altyapı yatırımları artırılarak, hem işsizliğin azaltılması hem de piyasanın canlandırılması planlanıyor. Yol, su ve elektrik gibi yatırım harcamaları artırılarak işsizliğin azaltılması ve piyasanın canlandırılması gündeme gelecek. Kamu çalışanları, esnaf ve çiftçilere yapılacak "geçici ödemelerle" de piyasanın canlanması sağlanacak.

Keynes yaklaşımı tartışması

Ekonomik Koordinasyon Kurulu"nda da gündeme gelen bu çalışmayı savunan bir ekonomi kurmayı, "Ekonomiyi canlandırmak için Keynesyen yaklaşımla harcama eğilimi yüksek olan gruplara ve dar gelirlilere kaynak aktarılabilir. Bunun için yasal düzenleme gerekir. Örneğin emeklilere, yılda üç kere geçici bir ödeme yapılabilir. Yapılan bu ödemeler o kesimlerin harcama eğilimini artıracak. Harcamalar arttıkça da vergi gelirleri de artmış olacak" dedi. Ekonomik kurmaylar, bu çalışmanın IMF"ye ters düşmeyeceğini, kontrollü şekilde piyasaya para sürmenin geri dönüşümünün olacağını savundu.

Vergi beyanlarına göre plan yapılacak

EKONOMİK krizin yarattığı durgunluğu ortadan kaldırmak için tartışılan paketin, 2009 yılının ilk gelir vergisi beyan dönemi olan mart ayının sonunun bekleneceği ifade ediliyor. Verilen KDV ve gelir vergisi beyannamelerinde vergi miktarlarının beklenenin altında kalması durumunda harcamaları artıracak kurtarma paketinin nisan ayında Meclis gündemine getirilebileceği belirtildi.

Hürriyet