Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet  Büyükekşi, TİM tarafından haziran ayı ihracat verilerine  ilişkin yapılan yazılı açıklamada, görevi devretmeden önceki son ihracat rakamı  değerlendirmesini gerçekleştirdi.

Türkiye'nin ihracatının haziran ayında da tam gaz devam ettiğini  belirten Büyükekşi, haziran ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5  artışla 12,6 milyar dolara yükseldiğini kaydetti.

Böylelikle 2018'in ilk yarısında ihracatın yüzde 7,4 artışla 81,9  milyar dolara çıktığını aktaran Büyükekşi, son 12 aylık ihracatın da yüzde 9,7  artışla 161,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Miktar bazında ihracatın ise yüzde 4,2 artarak 10 milyon ton olduğu  bilgisini veren Büyükekşi, "İhracatımıza hizmet için çıktığımız bu yolda, son  rakam açıklamamızda da artış yaşamak, şahsım ve yönetimimiz için çok özel bir  mutluluk. Yeni başkanımız liderliğinde, nice artışları, rekorları hep birlikte  göreceğiz." yorumunu yaptı.

"İhracatımız 20 aydır soluksuz artıyor"

Büyükekşi, 2008 yılından bu yana TİM Başkanlığı görevini yürüttüğünü  ve görevini İsmail Gülle'ye devredeceğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"10 yıllık görev sürem boyunca ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir  bir şekilde artırabilmek için çaba gösterdim. Bu çabalarımız neticesinde, küresel  ekonomide ve çevremizde yaşanan bütün sıkıntılara rağmen ihracatımız 2018 yılında  rekor seviyeye yükseldi. Görevimi devretmiş olduğum haziran ayı itibarıyla yıllık  bazda ihracatımız 161,5 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihimizin en yüksek  seviyesine ulaştı. İnanıyorum ki yeni TİM Başkanımız İsmail Gülle de bu çıtayı  çok daha yukarılara taşıyacak ve 2023 hedeflerimize ulaşmamız yönünde  ihracatımıza önemli katkılar sunacak."

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde nisan ayında  ihracatçı birliklerinin seçimleri yapıldığını aktaran Büyükekşi, "Hafta sonu da  25. Genel Kurulumuzda seçim sürecini geride bıraktık, yeni başkanımızı seçtik.  Artık geleceğe odaklanmaya hazırız. Halihazırda, her ay ihracatımız artıyor,  yıllıklandırılmış bazda rekorlar kırılıyor. Eriştiğimiz 19 aylık artış temposuna  haziran ayında bir yenisi daha eklendi. TİM verilerine göre 20 aydır ihracatımız  soluksuz artıyor. Bu tempoyu daha ileri taşımak en önemli hedef olmalı."  ifadelerini kullandı.

"Çift haneli artışlar görmeye devam edeceğiz"

24 Haziran'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem  Milletvekili Seçimini de değerlendiren Büyükekşi, "Seçimler belirsizlikleri  ortadan kaldırdı. Türkiye tercihini istikrardan yana kullandı. Böylelikle,  ülkemizin ana gündemi yeniden ekonomi, yatırımlar ve ihracat olacak. 2023  hedeflerimiz doğrultusunda coşkulu bir şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz."  görüşlerini kaydetti.

Yılın ilk yarısında yakalanan yüzde 7,4'lük ihracat artışının, yılın  geri kalanında daha da yukarıya taşınacağını vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam  etti:

"Her ne kadar avro/dolar paritesindeki gerileme ihracat artışımızı  düşürecek olsa da seçim süreci kaynaklı belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla  birlikte ekonomimizde yeniden bir canlanma yaşanacak ve ihracatımızda çift haneli  artışlar görmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde enflasyonun ve  faizin gerilemesiyle birlikte yatırımların sıçrama yapmasını ve ihracatımıza da  olumlu katkı sunmasını bekliyoruz."

Büyükekşi, daha önce hiç ihracatı yokken haziran ayında ihracat  ailesine katılan bin 81 firmayı da tebrik ederek, "İnşallah çok daha fazla sayıda  firmamız bu yıl ihracata başlayacak." ifadelerini kullandı.