Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Gayrimenkul tapu işlemlerinde en çok merak edilen konulardan biri hisseli tapu ve hisseli arsa alımlarının nasıl yapıldığı konusu.Peki hisseli tapu nasıl ayrılır, hisseli tapulu arsa alınır? 

Hisseli tapu isminden de anlaşılcağı üzere  bir mülkün birden fazla kişiye ait olması ve bunun tapu belgesinde gösterilmesidir. Yani herhangi bir arsanın üzerinde birden çok kişinin yada tüzel kişinin hak iddia etme hakkı vardır.  Hisseli arsa satışlarında tapuda hissedar olan bütün sahipleri ortak karar alarak bu arsayı tek bir kişiye satabilir veya  herhangi bir hisse sahibi kişi kendine düşen hissesini başka bir şahsa da aynı yöntemle satabilir. 

Hisseli tapu kendi arasında ikiye ayrılmaktadır.  "El birliği mülkiyeti" ve "paylı mülkiyet".

Hisseli tapuda bütün hissedarların isimleri ve mülkün ne kadarına sahip olduğu oran olarak yazar. Ancak arsanın hangi bölümüne yada mülkün hangi bölümüne sahip olduğu yazmaz. Oransal olarak bütün ortaklar mülkün her yerinde eşit hakka sahiptir. 



Vatandaşlar en çok hisseli tapulu arsanın rik oluşturabilceğinden endişe ediyor. Peki hisseli tapulu arsa alınır mı? Uzmanlar bu konuda ne diyor. 

Uzmanlar en çok şu uyarılarda bulunuyorlar;

Hisseli bir arsa satın aldığınızda diğer ortaklar bu arsayı sizden geri alma hakkına sahip olabiliyor. Bunun için bu şekilde bir arsa alırken bu durumu göz önünde bulundurmak gerekiyor.  Diğer ortaklar ilk satış işleminde yazılı beyan vermiş olsalar dahi, dava açma hakkına sahiptir. Bunun için süre 3 aydır.

3 ay içinde parasını ödeyerek bu hisseyi satın alan kişiden arsayı geri alabilirler. Anlaşmazlık ortaya çıkarsa 2 yıl içinde dava hakkı vardır.