Satıcı, domates fiyatlarının serada 10-15 kuruşa kadar düşmesinin aşırı arzdan kaynaklandığını belirtti. Türkiye'nin domates ihracatının yüzde 35'ini Rusya'ya yaptığını söyleyen Satıcı, bu ülkede pazarda kalmanın zorluğuna dikkati çekti. Satıcı, Türkiye'nin 1-26 Mayıs tarihleri arasında yapılan domates ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre döviz bazında yüzde 25, tonajda yüzde 15 gerilediğini ifade etti.

Sera üretiminin artmasından dolayı son 10 yıldır mayıs ayının ikinci haftasından itibaren domates fiyatlarının gerilediğini anlatan Satıcı, "Domates fiyatının düşmesinde yüzde 50 mevsimsel etkenler, yüzde 50 de bu dönemde ihracatın desteklenmemesi etkili oldu. Fiyatlar bu yıl kadar hiç düşmemişti" dedi.

Tarla domatesinin yaklaşık 40 gün sonra çıkacağını ifade eden Mustafa Satıcı, sera üretiminin bu yıl kış mevsiminin sıcak geçmesinden dolayı fazla olduğunu dile getirdi. Bu yılki rekoltenin geçen yıla göre yüzde 25 daha fazla olduğunu vurgulayan Satıcı, "Mayıs ayında geçen yıla göre üretim yüzde 25 artarken, ihracat ise döviz bazında yüzde 25 geriledi. Artan üretim ihracatla eritilemeyince iç piyasaya sunulan ürün yüzde 50 oranında artmış oldu. Bu da fiyatları etkiledi" diye konuştu.

Domates ihracatında verilen desteklerin kaldırılmasının dış pazarlarda rekabet şansını azalttığına dikkati çeken Satıcı, şunları söyledi:

"Desteklerin kaldırılmasıyla dış pazarlarda rekabet ortamı oluşturamadık. Pazarlarda rakibimiz olan İspanya, Hollanda, Fas gibi ülkelerle ürünümüz aynı anda olgunlaştı. Pazar olan Rusya, Polonya, Bulgaristan, Ukrayna ve Romanya gibi ülkelerin ürünü de bu dönemde çıktı. Bütün bu olumsuzluklar rekabet şansını azaltınca, ihracat da düştü."

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar ise fiyat düşüşünün mevsimsel olduğunu söyledi. Kışlık sera ürünü domates üretiminin mayıs ayında en üst seviyeye çıktığını vurgulayan Seyyar, "Mayıs ayının son 2 haftası arzın pik olduğu dönemdir. İhracatın bir miktar gerilemesi iç piyasada arzı artırdı. Türkiye ürettiği 45 milyon ton yaş sebze meyveden 2 milyon tonunu ihraç edebiliyor. Kalite ve standart en büyük etken" ifadesini kullandı.

Örtü altı domates üretiminde yaşanan sıkıntının son bir kaç yıldır tekrarlandığını ifade eden Rıza Seyyar, benzer bir fiyat düşüşünün bir süre sonra salatalıkta da yaşanabileceğini dile getirerek, "Bu üretim planlanmasının yapılmamasının bir sonucudur. Fiyatı 10-15 kuruşa gerileyen domatesin hasadı yeni başlamadı, uzun süredir yapılıyor. Ürünün hasadı bitmek üzere. Bu dönemde fiyat düşüşü her yıl yaşanıyor" diye konuştu.