Alman kimya devi Bayer, ABD'li tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto'nun satın alınmasında, Birleşik Devletler'in onayını aldı.

ABD Adalet Bakanlığı'nın (DoJ) Antitröst Bölümü Başkanı Makan Delrahim, Bayer'ın kabul ettiği varlık satışın ABD'nin talep ettiği en büyük elden çıkarma olduğunu söyledi.

Bayer, Amerikan şirketi 66 milyar dolara satın alacak.

Bayer, satın almanın gerçekleşmesi için 9 milyar dolar değerindeki varlıklarını, tarım sektöründeki rekabetin koruması amacıyla elden çıkarmayı kabul etti.

AB'DE GDO'YA KARŞI EN ÇOK ALMANLAR TEPKİLİ

Monsanto genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusunda dünyanın bir numaralı şirketi olarak biliniyor. Monsanto bu alanlardaki faaliyetlerini küresel beslenme konusuna çözüm üretmek olarak gerekçelendiriyor.

Ancak şirkete yönelik özellikle Avrupa'dan büyük tepkiler geliyor. Almanya'nın başını çektiği bu gurup genetiği değiştirilmiş herhangi bir ürünün Avrupa topraklarında yetiştirilmemesi için yıllardır kulis yapıyor.

Bu konu aynı zamanda ABD ve AB arasında yapılması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması'nın da önündeki en büyük engel durumunda. Almanya'daki bazı sivil toplum örgütleri Monsanto'nun BASF ve Bayer'e satılmasının GDO'lu ürünlerin bizzat Alman şirketleri üzerinden Avrupa'ya taşınması anlamına geleceğine işaret ederek olası birleşmeye tepki gösteriyor.

Küresel pazarlarda tarım ürünlerinin fiyatları düşük seviyelerini koruyor. Şirketler pazardaki konumlarını korumak için pahalı alışverişler yapmak zorunda. Düşük faizler finansmanı kolaylaştırıyor.