Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Küresel bazda yaşanan tedarik zincirindeki sıkıntıların ve enerji arzındaki daralmanın küresel enflasyon baskılarını artıracağı endişesiyle piyasalarda hareketlilik sürüyor. Ons altın, dün ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle beraber geçtiğimiz 1 haftanın en yüksek seviyesini görürken, ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,50 seviyesinin altına gelmesinden destek buldu. ABD haftalık işsizlik başvuruları verisinin yüksek gelmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tapering (varlık alımının azaltılması) zamanlamasını ileri bir tarihe erteleyebileceğine işaret ederken; bu durum emtiaları pozitif yönde etkiledi.

Küresel enflasyonist baskılarının, tedarik zincirinde yaşanan sorunların, ABD’de açıklanan kritik önemdeki ekonomik verilerin ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasına ilişkin yol haritasının altın fiyatları üzerinde öncelikli olarak etkili olmayı sürdürmesi bekleniyor. Altının ons fiyatı, bugün içerisinde en yüksek 1757 dolar seviyesini; en düşük ise 1750 dolar seviyesini görürken; saat 13.32 itibarıyla yüzde 0,13 oranında düşüşle 1754 dolar seviyesinde hareket ediyor.



Altının gram fiyatı bugün içerisinde 502 lira seviyesine kadar yükselirken, dolar kurunda ve altının ons fiyatında yaşanan düşüşün etkisiyle aşağı yönlü hareket ediyor. Gram altın, şu dakikalarda yüzde 0,30 oranında düşüşle 500 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 808 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 327 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 816 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 359 liradan işlem görüyor.
 

HAFTAYA CUMA ABD’DEN GELECEK VERİLER KRİTİK OLACAK
Emre Çayırlı - ALB Forex Araştırma Müdürü




Ons altın, dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik başvurularında yaşanan yükselişin ardından dolar endeksinin gerilemesiyle birlikte son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı ve 1760 doların üzerini test etti. ABD Çalışma Bakanlığı'nın perşembe günü yayımladığı rapora göre, 25 Eylül'de sona eren hafta için ABD'deki ilk işsizlik başvurularının sayısı, önceki haftanın revize edilen rakamına göre 11 bin artarak 362 bine yükseldi. İşgücü piyasasındaki zayıflık, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programında yapması beklenen değişikliğin zamanını ileri bir tarihe çekmesine neden olabilir. Dün yayımlanan haftalık istihdam verisiyle birlikte yaşanan tedirginlikle de bu kapsamda altın ve gümüş talebinin artmasına neden oldu.

Diğer yandan Fed Başkanı Jerome Powell perşembe günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde yaptığı açıklamada, enflasyonist seviyelerin gelecek yılın ilk yarısında hafifçe düşeceğine inandığını söyledi. Powell, mevcut enflasyonist seviyelerin küresel arz darboğazlarının doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi ve bunları "hedefin çok üzerinde" olarak nitelendirdi ve arz darboğazları çözülene kadar enflasyonist seviyelerin yüksek kalacağını kaydetti. Powell ayrıca, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik arasındaki gerilimle Fed'in "zor bir durumda" bulduğunu belirterek, ABD'nin hala tam istihdamdan "çok uzakta" olduğunu da sözlerine ekledi. Powell’ın dünkü konuşması da istihdam piyasasında yaşanan tedirginliği net bir şekilde gösteriyor.

Mevcut durumda Fed’in parasal sıkılaşmaya başlaması için istihdam tarafında daha hızlı bir iyileşme yaşanması gerektiği görülüyor. İstihdam tarafında açıklanan verilerin yavaşlama göstermeye devam etmesi, kıymetli madenlerde dönemsel olarak tepki alımları gelmesine neden olmaya devam edecektir. Bu kapsamda önümüzdeki hafta cuma günü ABD’de açıklanacak olan işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam rakamları oldukça önemli olacak.

Ons altın 1834 dolar seviyesinden başlayan düşüş trendinin etkisi altında bulunmaya devam ediyor. Dün 1720 dolar bölgesinden gelen tepki alımlarıyla 1760 doların üzerini test eden ons altın fiyatı bugün öğleden sonra ABD açıklanacak olan verilerin ardından 1767 dolar seviyesinde bulunan düşüş trendinin üzerine çıkabilirse, yeniden 1787 dolar seviyesine doğru değer kazancının devam ettiğini görebiliriz. Düşüş trendinin direnç bölgesinden gelebilecek satışlarda ise 1750 ve 1742 dolar seviyeleri ara destekler olarak izlenebilir. Teknik göstergeler MACD ve Momentum gün içi hareketlerde yükseliş yaşanabileceğini gösteriyor. Trend kırılmasında karşı dikkatli olunmasında yarar var.

Gram altın tarafında ise dolarTL paritesinde yaşanan yükselişe paralel olarak değer kazancı devam ediyor. Düşüş trendini sonlandıran gram altın fiyatı yükseliş trendi etkisinde hareket etmeye başladı. 500 lira seviyesinin üzerinde bulunan gram altında 503 ve 508 lira seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Kısa süre önce oluşan yükseliş trendinin geçtiği 492 lira seviyesi ise ana destek konumunda bulunuyor. Ons altında düşüş trendinin sonlanması halinde gram altın fiyatında 515 lira bölgesine doğru yükselişin devam ettiğini görebiliriz.

ALTIN FİYATLARI DÖNEM DÖNEM FARKLI FİYAT DAVRANIŞLARI SERGİLEYEBİLİR
Enver Erkan – Tera Yatırım Başekonomisti




Altının, verilerin ve küresel büyüme endişelerinin oluşturacağı güvenli liman talebi ile küresel finansal koşulların ayarlanması arasında bir yerde konumlanmasını bekleyebiliriz. Bu nedenle, farklı tepkimeler olabiliyor. Powell, enflasyonun geçici olduğunu ve tam istihdama ulaşılması için zaman olduğunu düşünüyor. Bu doğrultuda, birinci sınıf ABD verileri piyasalarda yansıma bulmayı sürdürecektir. Dün de işsizlik başvuruları verilerinden sonra hareketlenme gördük, geçen ay açıklanan istihdam raporunda da beklenenden sönük bir artış olmuştu. Küresel arz sıkıntıları ise enflasyonu beslemeyi sürdürüyor ve talep artı maliyet ekseninde enflasyonun beslenmeye devam etmemesi ve geçiciliğe katkıda bulunması amacıyla tapering (tahvil alımı azaltımı) sürecinin başlatılması ise çok olası görünüyor. Fed'in varlık alımları bitişine dair verdiği 2022 referansı, başlangıç noktasını yakınlara koyuyor.

ABD 10 yıllıkları, hisse senetlerindeki satışla eş anlı düşüş gösterdi, ancak tapering masada olduğu sürece fazla düşmesi de beklenmez. Muhtemelen 1,40-1,50 seviyeleri normal seyir olabilir, 1,70 - 1,75'ler ise baskılayıcı olabilir. Çünkü piyasa artık tahvil faizlerindeki yükselişe ekonominin normalleşmesi üzerinden değil, artan enflasyon üzerinden bakacaktır. Artı olarak enflasyona neden olan etmenlerin, yavaşlamaya da sebep olması muhtemeldir. Arz açıkları, fabrika üretimini de etkiliyor. Tapering dinamikleri, bir önceki 2013-2015 model tapering’den daha farklı işliyor. Değerli metal grubu da dönem dönem farklı fiyat davranışları sergileyebilir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR