CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, son zamanlarda Türkiye ekonomisinin çok ciddi bir riskle karşı karşıya olduğunu savundu.

Güneş, yaptığı yazılı açıklamada, ''tüketici güveninin son iki aydır düşüşte olduğunu'' ileri sürdü. Açıklamasında, ''Tam seçim arifesindeyken bu güven kırılması AKP iktidarının yanlış uygulamalara gireceğinden duyulan endişeyi gösteriyor. Nitekim borsa da son zamanların en düşük düzeyine geldi. Faiz yükseldi. Türk Lirası, dolar-euro paritesindeki gelişmeye rağmen, sürekli değer kaybediyor'' görüşüne yer veren Güneş, şunları kaydetti:

''Son zamanlarda Türkiye ekonomisi çok ciddi bir riskle karşı karşıyadır. Hükümet bunu gözardı etmekte, Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu ise her fırsatta bu uyarıyı dile getirmektedir. Türkiye'nin 2010 yılında dış açığı 48,6 milyar dolara gelmiştir. Aralık ayında dış açık 7,5 milyar dolara ulaşmıştır. Geçen yıl aynı ay dış açık 3,5 milyar dolardan azdı. Petrol fiyatlarının 100 doları aşmasıyla Türkiye'deki dış açığın yıl sonunda 60 milyar doları aşıp 70 milyar dolara ulaşması durumu çok olası. Bu nedenle de Ortadoğu'daki sıcak gelişmelerin ardından ekonomik göstergelerin hükümet tarafından dikkatle izlenmesi gerekiyor ama nerede... İktidar sanki tütsülenmiş. Çok başarılı olduklarına dair bir şehir efsanesine kendilerini inandırmışlar, yandaşları da onları bu rüyadan uyandırmamak için veriyorlar gazı.''

İşsizliğin de ciddi boyutta olduğunu belirten Güneş, 2010 yılının sonunda işsizliğin bir yıl öncesine göre 2 puan kadar düşerek yüzde 11.9'a gerilediğini, ancak ''AKP iktidarının 2002 yılında krizin hemen ardından devraldığı işsizlik oranının bunun altında olduğunu'' ifade etti. AK Parti'nin işsizlik konusunda 8 yıldan bu yana kalıcı bir azalma sağlayamadığını kaydeden Güneş, şunları ifade etti:

''Bu son azalma küresel krizden çıkışın etkisiyle sağlanmıştır. 2000 yılında işsizlik yüzde 6,5'tir. Krizde yüzde 8,5'e çıkmış, AKP ise yüzde 10,3'ü devralmıştır. Kısacası, işsizlik bugün hala devraldıklarından oransal olarak yüksektir. İşsizlik olunca yoksulluk olur. Türkiye'de hala 12?13 milyon yoksul yurttaşımızın olması da işsizlikten kaynaklanıyor. O nedenle halk CHP'nin iktidara gelmesini ve her yıl 800 bin kişiye iş bulmasını, yoksul kalanların da aile sigortasından bir sosyal hak olarak yararlanmasını istiyor. Fakat halkın bu talebini engellemeye çalışan da bir iktidar var.''

A.A.