Sorunun çözümü için satış yöntemlerinden hutbe okutulmasına kadar çözüm önerileri de geliştirildi.

EKMEK israfını önlemek için TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon çalışmalarını tamamlayarak, iddialı bir rapor hazırladı. Raporda ekmek israfından dolayı Türkiye’nin her yıl 700 milyon dolar kaybettiği vurgulanarak, sorunun çözümü için hutbe okutulmasından, tartılarak kiloyla satılmasına, kebapçılara denetim yapılmasından, dizilerde bilgilendirici mesajlar verilmesine kadar pek çok öneri sıralandı. Ekmek İsrafını Araştırma Alt Komisyon Başkanı Gürsoy Erol, ilgili kurumlara şartların yerine getirilmesi için gönderilen raporun detaylarını şöyle anlattı:

İsraf denetimi

Lokantalarda ciddi bir israf var. Özellikle dönerciler, kebapçılar, servislerin altına üstüne lavaş pide gibi bol miktarda ekmek koyup getiriyorlar. Vatandaş kenarından az alıyor gerisi çöpe gidiyor. Bu denetlenemeyen bir israf. Bunun denetimini talep edeceğiz.

Hanelerin yüzde 26’sı, ekmeği alındığı gün tüketilmediyse bayatladığını düşünüyor. Hürriyet Gazetesinin haberine göre Buna rağmen de ihtiyacından fazlasını satın alıyor, ciddi israf oluyor. Bu doğrultuda ekmekte gramaj serbestliğinin sağlanmasını da istiyoruz. Bunun için de önerimiz ya kiloyla ekmek satılması veyahut 50, 100, 150 gram gibi katları şeklinde satışın gerçekleşmesi. Ekmeğin ucuz olması da tüketimi arttırıyor.

Diyanet hutbe okutacak

MEB’den de özellikle ilköğretim ders müfredatında bu israfın işlenmesi ile ilgili bir isteğimiz olacak. Diyanet İşleri Başkanlığımızdan da bilinçlendirme çalışmalarına destek olmasını talep edeceğiz. Kendi tercihleri; ama hutbeler okutulabilir. Tüketici alışkanlığının değiştirilmesi lazım. Bu noktada da bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Dizilerde açık ve gizli spot şeklinde de ekmek israfı anlatılabilir. Halkı bu noktada bilinçlendirme adına, diziler etkili bir yol. RTÜK’ten talepte bulunulacak.

Dilimleme

Tüm kamu kurumlarımızda dilimleme makinaları bulundurmalarını isteyeceğiz. Bazı yerlerde küçük poşetler bir çözüm; bunda bile küçücük ekmeğin kenarından alıp bırakmalar yüzünden israf söz konusu. En faydalı çözüm, ekmeğin yemek sırasında ve dilimlenmiş getirilmesi. TSK, bu yönde ekmeklerini tüketmeye başladı. Dilimleme makinası almışlar. 6 milyon ekmeğin 2.5 milyonu fırınların raflarında israf ediliyor.”

Her yıl 700 milyon dolar fakirleşiyoruz

EKMEK İsrafını Araştırma Alt Komisyon Başkanı Gürsoy Erol, Türkiye’deki ekmek israfı ile ilgili olarak da şu tabloyu gözler önüne serdi: “Günde ortalama 120 milyon adet ekmek üretimimiz var. Bunun 6 milyonu çöpe atılıyor. Somali’nin nüfusunu 12 milyon hesap edersek, bu ülkenin nüfusunun yarısı kadar ekmeği her gün çöpe atıyoruz. İsraf ettiğimiz ekmek yüzünden her yıl 700 milyon dolar fakirleşiyoruz. 6 milyon ekmek israfının 2.5 milyonu fırınlarda, 2.5 milyonu evlerde, geri kalanı da toplu tüketim yerlerinde israf ediliyor.”