Buğday, pirinç, pamuk, bakliyat ve daha bir çok üründe dışa bağımlılığın arttığını iddia eden Kutbay, pirinç fiyatlarının suni bir şekilde arttırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan THD Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, Türkiye'de her şeyin ekmek zamlarıyla başladığını ileri sürdü.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı Ümit Kutbay, “Edindiğimiz bilgilere göre 5 Haziran 2008 tarihinden sonra ekmek en az 300 gram olacak. Bu konuda görüştüğümüz yetkilileri o zaman fiyatının ne olacağını sorduk. 'O zaman gelsin görürsünüz' dediler. Sorun buğdaydaki, undaki fiyat artışıysa gelin beraber tepki gösterelim dedik. 'Tepki gösterecek bir şey yok' dediler. Zamlar peşpeşe gelirken, zam yapan tüccarların temsilcileri bir araya gelip tüketiciyi pirinçte boykota çağırıyor. Artık bilinçli tüketiciler bunlara inanmıyor. Çünkü, bu çağrılar tüketicilere samimi gelmiyor” dedi.
Türkiye'de yaşanan gerginlik ortamını fırsat bilen vurguncuların tüketicinin temel gıda maddelerinden olan bulgur ve pirinç fiyatlarında oynamalar yaparak tüketicileri mağdur etmekte olduğunu savunan Ümit Kutbay, “Zamlara gerekçe olarak tüm dünyada yaşanan kuralık gösterilmekte, aracı ve diğer kurumlar birbirlerini suçlamakta. Taraflar yaşanan fırsatçılığın sorumluluğunu üzerinden atmaya çalışmakta. Fakat fiyatların kısa süre içersinde yüzde 100'e varan oranlarda zamlandığı ve tüketiciyi ekonomik olarak mağdur ettiği gerçeği gözler önündedir. Bir an önce bu konularda gerekli çalışmaların yapılması ve kalıcı önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.