İstanbul Maltepe"de bir ilköğretim okulunda lavabonun üzerine düşmesi sonucu Efe Boz isimli 5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi olayını da değerlendiren Karakaşlı, “İlköğretim okullarındaki taciz ve tecavüzlerin artması ve eğitimin kalitesinin bozulmasındaki en büyük etken sekiz yıllık eğitimdeki kesintisizlik dayatmasıdır. Mevcut sistemle 5 yaşındaki çocukla 15 yaşındaki genç aynı çatı altında eğitim alamaya zorlanmaktadır” dedi.
Bugün ilköğretim okullarının okul öncesi ve ilköğretim birinci ve ikinci kademe olmak üzere fiilen 11 yıllık eğitimi aynı çatı altında verdiğini kaydeden Karakaşlı “Gelişim çağının başlarında 5 yaşında okula alınan öğrenci ile 15 yaşındaki öğrenci aynı okul imkânlarından yararlandırılmaktadır. 11 yıllık süreçteki bedensel ve beyinsel gelişimlerle psikolojik ve sosyolojik ihtiyaçlardaki farklılıkları anlayamayacak bir yönetici tasavvur edemiyorum. Bunca yaşanan olumsuzluklara rağmen kesintisiz eğitimin sürdürülmesini büyük bir hata olarak görüyorum. Kesintisiz eğitim çıraklık eğitimine büyük bir darbe vurmuş, sanayici çırak bulamaz, ustalar dükkânlarını devredecek kalfa arar hale gelmişlerdir. Zanaatkârlık öldürülmüştür. Kur"an Kursları büyük darbe almış, hafızlık bitme noktasına gelmiştir. Beceri isteyen sanatlarda başarılı olacak gençler çıraklık eğitim yerine okul sıralarına oturtularak eğitimde öğrenme seviyesi düşürülmüş, devlet kaynaklarının verimsiz alanda heder edilmesine sebep olunmuştur” diye konuştu.
Basın açıklamasında kendi istek ve tekliflerinin de olduğunu kaydeden Ahmet Karakaşlı “Sekiz yıllık zorunlu eğitim 5+3 şeklinde kesintili hale getirilmeli, okul öncesi eğitim de ayrı binalarda yaygınlaştırılmaya devam edilmelidir. Çıraklık Eğitimi ve Kuran Kursu Eğitimi zorunlu eğitimin ikinci kademesi kapsamına alınmalıdır. Okul öncesi ile ilköğretim birinci ve ikinci kademede eğitim veren kurumların binaları ayrılmalı, öğrenciler aynı çatı altında tutulmamalıdır” sözlerine yer verdi. iha