İlçe ziraat odaları başkanlarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Sorman, her yıl Ziraat Odası, TARİŞ ve Tarım İl Müdürlüğü'nden oluşan ekibin rekolteyi tespit ettiğini söyledi.

Çekirdeksiz kuru üzümün, Türkiye'nin dünya üretiminde ve ticaretinde söz sahibi olduğu birkaç üründen biri olduğunu belirten Oda Başkanı Sorman, Ege Bölgesi'nde 100 bin ailenin geçim kaynağı olan üzümün ülke ekonomisine getirisinin 500 milyon dolara ulaştığını kaydetti. 2005 yılında tonu 900 dolar olan üzümün 2012 yılında 3 bin, özel satışlarda 3 bin 500 dolara yükseldiğini aktaran Sorman, geçmiş yıllarda görevi olmayan bazı kuruluşların rekolte miktarlarını saptırarak, hem ülke ekonomisine hem de üreticiye büyük zarar verdiğini söyledi.

2012 yılında olumsuz hava şartlarının, başta don olayı ve sel afetlerinin genel olmasa bile lokal olarak bazı bölgelerde yaşandığını aktaran Nuri Sorman, aşırı sıcakların da tanelerin büyümesini olumsuz etkilediğini, 40 derece üstündeki sıcak günlerde asmaların çalışmasının durduğunu, son dönemlerde ise salkım güvesi uç kurusu hastalığının yaşandığını ifade etti. 2012 yılı 1 kg. çekirdeksiz kuru üzümün maliyeti 3,56 TL olup tavsiye ettikleri satış fiyatının, yüzde 30 çiftçi kârıyla beraber 4,62 TL olduğunu kaydeden Sorman, şunları söyledi: "Ülkemizde ve dünyada yaşanan doğal afetler neticesinde dünya çekirdeksiz kuru üzüm stokları devamlı düşmektedir. Nitekim bu yıl 2005'lerde 70 bin olan ülke stoğumuz sıfıra düşmüştür. Dünyada gıda fiyatları da devamlı yükselmektedir. Bunun yanısıra ülkemizde yeni tesisler kurulmaktadır. Piyasaya mal arzını dengeli yapabilmemiz ve fiyat hareketlerini sağlayabilmemiz için üretici, piyasa ihtiyacı kadar mal satmalıdır. Ürünlerini kesinlikle emanete vermemelidir. Dış fiyat bağlantılarının yapıldığı kasım ayı sonuna kadar ürünlerine çok iyi sahip çıkmalıdır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi odamız, deposu olmayan üreticilere depo tutacak. 2012-2013 yılı hasat döneminin üreticimize ve ülkemize hayırlar, bereketler getirmesini temenni ediyorum."