Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez"in yargılandığı davanın kaderini etkileyecek rapor öncesinde Adli Tıp"ta istifa şoku yaşandı. Üzmez"in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen 14 yaşındaki B.Ç."yi muayene etmesi beklenen Doç Dr. Ayten Erdoğan dün Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu Çocuk Psikiyatrisi üyeliğinden istifa etti.
İstanbul Adli Tıp Kurumu 6"ncı İhtisas Dairesi"nin hakkında verdiği "Ruh ve beden sağlığının bozulmadığı" görüşünü içeren raporun, mahkemece "yok" kabul edilmesinin ardından dün yeniden muayene edilmek için İstanbul"a getirildi. Adli Tıp Genel Kurulu"nda uzmanlar tarafından muayene edilen B.Ç., daha sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı"na götürüldü. B.Ç. burada uzmanlar tarafından yaklaşık 6 saat süren bir kontrolden geçirildi.

"Sağlıklı değerlendiremem"
Üzmez hakkında verilecek kararı etkileyecek olan yeni raporun hazırlanmasından önce, ilk raporu veren 6. İhtisas Dairesi"ne 4 ay önce atanan Doç. Dr. Ayten Erdoğan görevinden ayrıldı.
Erdoğan, “Cinsel istismara uğrayan çocukların ruh sağlığı bakımından, uzun süreli ve ciddi sorunlar yaşayacağı sonucuna vardığını” belirterek ve “Bu ortamda genel kurula girip vakayı sağlıklı şekilde değerlendirmem mümkün olamayacaktır” diyerek istifa dilekçesini Adli Tıp Kurumuna sundu.
İstifa dilekçesinde gerekçelerini 27 maddede sıralayan Erdoğan, genel kurulda, baba tarafından cinsel istismara uğrayan iki çocuk ile Üzmez davasıyla ilgili kararlarda, çocuk psikiyatristi olmayan kişilerce, “çocukların ruh sağlığının bozulmadığı yönünde görüş bildirildiğini” anımsattı. Erdoğan, dilekçesinde şöyle dedi:
“Dosyayı tetkik ettiğimde cinsel istismarın var olduğu, ruh sağlığının bozukluğuna dair ilgili branştan raporun olduğu ve hem cinsel istismara uğrayan hem de annesi tarafından desteklenen bir çocuğun da bilimsel verilere göre ruh sağlığının bozulmaması mümkün görülmemektedir.

Rapor uyarısı
Tek çocuk psikiyatrisi ve 40 kadar konu dışında branş hekiminin karar verdiği genel kuruldan mağdurenin "ruh sağlığının bozulmadığı" şeklinde rapor çıkarılacağı izlenimindeyim.”

Milliyet