Pakistan’ın güneyindeki 20 milyon nüfuslu Karaçi, merkezi New York’ta bulunan insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer tarafından dünyanın yaşam kalitesi ve maliyeti en düşük kenti seçildi. Firmanın altı kıtada 214 kenti kapsayan ‘yaşam maliyeti’ araştırmasına göre, ülkenin ticaret ve ekonomi merkezi Karaçi; konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyası ve eğlence dahil 200’ü aşkın kriterle yapılan değerlendirmede, en son sırada. 
Her gün iş bulmak için kente gelen binlerce kişinin sokak ve köprü altlarında sabahlamak zorunda kaldığı Karaçi’de, 8 milyondan fazla işçi aylık 60’la 120 dolar ücretle çalışıyor. 
Pakistan ekonomisinin nabzının attığı kentte en fazla istihdam tekstil, tarımsal sanayi, özel güvenlik ve balıkçılık alanlarında. Karaçi, tek başına ülkede toplanan verginin yüzde 65’ini karşılamasına rağmen bu gelirden yüzde 20’den daha az pay alıyor. 

Her gün elektriksiz saatler 
Karaçi’nin onlarca sorununun başında güvenlik, elektrik kesintisi, ulaşım ve altyapı yetersizliği geliyor. Yerli halk Sindilerin yanı sıra Hint göçmenler ve Peştunlar nüfusun önemli bölümünü oluşturuyor. Bu üç etnik grup arasında geçmişi uzun yıllar öncesine uzanan düşmanlık ve kan davaları var. Ayrıca mezhep, mafya ve yasadışı örgütler arasında sık sık meydana gelen çatışmalarda her yıl yüzlerce kişi ölüyor. 
Son yıllarda ciddi elektrik sorununun yaşandığı kentte günde 8’le 12 saat arasında elektrik kesintisi uygulanıyor. Bu durum, üretimi ve iş hayatını olumsuz etkilerken, kentin çeşitli semtlerinde her gün binlerce kişi kesintileri protesto etmek için mitingler düzenliyor, protestocular polisle çatışıyor. Yeterli su şebekesinin bulunmadığı Karaçi’de su ihtiyacı artezyen kuyularından ve kamyonlarla taşınarak karşılanıyor. 
Kentte toplu ulaşım genellikle kamyon ve kamyonetlerle sağlanırken, ‘rakşa’ denilen üç tekerlekli motosikletler ve bisikletler ulaşımda yaygın olarak kullanılıyor. Yolların bozuk, sinyalizasyon sisteminin yetersiz olması nedeniyle trafikte saatlerce süren tıkanmalar meydana geliyor. 
Pakistan’ın her bölgesinden hâlâ yoğun şekilde göç almaya devam eden Karaçi’nin nüfusunun önümüzdeki 10 yıl içinde 25 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. (aa)