İNGİLTERE

İngiltere, 'Golan Tepelerini İsrail işgali altındaki toprak olarak  görüyoruz. İsrail'in 1981'deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da  planlamıyoruz' açıklamasında bulundu.

Rusya'dan ABD'ye "Golan Tepeleri" tepkisi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD  Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepelerine ilişkin kararını eleştirerek,  "Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir.  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını yok sayan bu tür adımlar  sadece durumu daha da kötüleştirir." dedi. 

Zaharova, ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepelerine ilişkin başkanlık  kararını imzalaması üzerine Rus Russkoye Radyosu'nda değerlendirmelerde bulundu.

Trump'ın kararını eleştiren Zaharova, "Uluslararası hukuka aykırı bu  karar maalesef Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir." diye konuştu.

Zaharova, söz konusu karara ilişkin Rusya'dan daha önce çok sayıda  açıklama yapıldığını vurgulayarak, "Böyle şeyler hukuki zeminin dışında kalıyor.  Tüm uluslararası çalışmaları, BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece  durumu daha da kötüleştirir." ifadesini kullandı.

AB'DEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Golan Tepeleri üzerinde  İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına  imza atmasının ardından, Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden, "Golan Tepeleri dahil  İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini  tanımıyoruz." açıklamasında bulunuldu. 

AB Sözcülüğünden AA muhabirine yapılan açıklamada, birliğin,  uluslararası hukuk uyarınca Haziran 1967'den bu yana İsrail'in işgali altında  bulunan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımadığı ve bu toprakları İsrail'in  parçası olarak görmediği vurgulandı.

Açıklamada, "Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in  1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz."  ifadesi kullanıldı.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter  Sözcüsü Stephane Dujarric, "Golan Tepeleri'nin  statüsü değişmedi ve BM'nin  Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor." dedi. 

Dujarric, günlük basın brifinginde, ABD Başkanı Donald Trump'ın  Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanıyan başkanlık kararına ilişkin  açıklamada bulundu.

Sözcü Dujarric, "Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan  politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor." ifadesini  kullandı.

Trump'tan Golan Tepeleri kararı

ABD Başkanı Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in  egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararına imza attı.

Trump, 21 Mart'ta Twitter'dan yaptığı açıklamada, "52 yılın ardından  ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın  zamanı geldi." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal  altında tutuyor.

'ABD Arapların ana düşmanı oldu'

Beşşar Esed rejimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan  Tepeleri üzerinde İsrail'in işgalini resmen tanıyan kararını imzalamasına tepki  göstererek, kararın "ABD'yi Arapların ana düşmanı" yaptığını öne sürdü. 

Rejimin dışişleri bakanlığından ismi açıklanmayan bir yetkilinin,  resmi haber ajansı SANA'da yer alan açıklamasında, "ABD Başkanı, Suriye Arap  Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bariz bir saldırıyla, işgal  altındaki Suriye toprağı Golan'ın 'Siyonist işgal varlığına' eklendiğini kabul  etti. Karar, ABD ve İsrail'in Arap milletine karşı düşmanlıkla kurdukları organik  ittifakın somut göstergesi oldu ve ABD'yi Arapların temel düşmanı haline  getirdi." ifadeleri kullanıldı.

Rejim, Trump'ın 21 Mart'taki "Golan Tepeleri üzerindeki İsrail  egemenliğini tam olarak tanımasının zamanı geldi" mesajına da aynı şekilde tepki  vermişti.

Suriyeli muhalifler ise Golan'ın Suriye toprağı ve Trump'ın çağrısının  uluslararası hukuka aykırı olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuştu.