Doğu Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev tarafından gönderilen güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda ölü sayısı artarken son günlerde tansiyonun yeniden yükselmesiyle Pazar günü yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinin şiddet olaylarının gölgesinde kalacağı endişeleri de artıyor.

"Ukrayna için istediğimiz şey barış ve sakinlik," diyen Putin, "Seçimlerinden sonra yeni seçilmiş devlet başkanlarıyla tabi ki de işbirliği yapacağız," diye ekledi.

Ukrayna'daki durumun iç savaşa döndüğünü söyleyen Putin, Kırım Bölgesi'nin bu tip şiddet olaylarından Rusya'nın müdahalesi sayesinde kurtulduğunu öne sürdü.

Yıllık ekonomi forumunda konuşan Putin Ukrayna'daki krizin Batı ile aralarındaki güven ilişkisini olumsuz etkilediğini söyledi ve Ukrayna eski Devlet Başkanı Viktor Yanukovych'in ABD ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir darbe ile devrildiğini ifade etti.

Rus ve yabancı şirket liderleriyle gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Putin, "Peki bir sonraki adımda ne olacak? Kaos ve tam ölçekli bir iç savaş," dedi.

Putin Moskova'nın, Kırım'da bölgenin Rusya Federasyonu'na bağlanmasıyla sonuçlanan referandumunun düzenlenmesine şu anda doğu Ukrayna'da yaşanan şiddet olayları gibi olayların yaşanmaması için yardımcı olduğunu belirtti.

Putin Odessa şehrinde 46 kişinin hayatını kaybettiği olayları ima ederek, "Eğer Kırım'da bunu yapmasaydık, orada şu an Ukrayna'nın bazı şehirlerinde yaşanan trajedilerden de büyük bir trajedi yaşanabilirdi," dedi.