İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Siyasi   Yardımcısı Yedullah Cevani, ABD ile müzakere olmayacağını söyledi. 

Ülkesinin yarı resmi ajansı Tesnim'e konuşan Cevani, ABD Başkanı  Donald Trump'ın askeri çatışma ihtimalini göz ardı etmeden Tahran'la müzakere  teklifine cevap verdi.

İran'ın ABD'ye güvenmediğini belirten Cevani, "ABD ile bir müzakere  olmayacak ve Amerikalılar İran'a yönelik askeri bir girişime cüret edemeyecek."  dedi.

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra uyguladığı yaptırım ve  baskılarla İran'da iç karışıklık çıkarmayı düşündüğünü dile getiren İranlı  komutan, "Trump'ın ekibi geçen yıl İran'da karışıklık çıkacağını İran'ın da bu  çöküşten kurtulmak için baskı altında müzakereye boyun eğeceğini sanıyordu ancak  böyle olmadı." ifadesini kullandı.

ABD'li yöneticilerin İran'a yönelik savaş tehditlerine de cevap veren  Cevani, şöyle konuştu:

"Bir taraftan Devrim Muhafızlarını terör örgütleri listesine aldılar  diğer taraftan bölgeye uçak gemisi sevk ettiler ve bir nevi savaş edebiyatına  başladılar. Savaş edebiyatını yaptırımlarla birleştirince İran halkının  korkacağını ve yöneticilerin müzakereye boyun eğeceğini sanıyorlar. Halkımızın 40  yıllık tecrübesi, yöneticilerimizin tedbiri ve Devrim Rehberi'nin (İran lideri  Ayetullah Ali Hamaney) stratejisi İran'ın zafer için direnmekten başka bir yolu  olmadığını açıkça ortaya koymuştur."

ABD Başkanı Trump, dün Beyaz Saray'da düzenlenen bir etkinlikte  yaptığı konuşmada, nükleer anlaşmadan ayrılmalarından sonra İran ekonomisinin  oldukça kötüleştiğini belirterek, "Yapmaları gereken şey şu: Beni arasınlar,  oturup konuşalım ve adil bir anlaşma yapalım. Nükleer silaha sahip olmalarını  istemiyoruz; istediğimiz çok bir şey değil. Bu, onları yeniden iyi bir pozisyona  getirebilir. İran'a zarar vermek istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan  çekildiğini açıklamıştı.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan  yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusunu  "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

İran, çarşamba günü ABD'nin yaptırımlarına karşılık nükleer  anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurmuştu.