Finlandiya'daki bir firma tarafından Irak'a  gönderilen, nükleer silah yapımında da kullanılabilecek cihazlara gümrükte el  konuldu. 

Finlandiya Gümrüğünden yapılan açıklamada, ülke yasalarına göre suç  teşkil eden bu olayla ilgili söz konusu firma hakkında soruşturma başlatıldığı  belirtildi.

Açıklamada, firma tarafından Irak'a gönderilen cihazların askeri  olduğu kadar sivil amaçlar için de kullanılabileceği aktarıldı.

Gümrük Yüksek Müfettişi Sari Knaapi de yapılan kütle spektrometre  analizi temelinde, bu cihazlar sayesinde nükleer silah yapımında kullanılacak  maddeler elde etmenin de mümkün olduğunu belirterek, "Ancak burada bir art niyet  olup olmadığının araştırılması gerekiyor." dedi.

Knaapi, cihazı gönderen firmanın ulusal çapta dahi tanınırlığı olmayan  küçük bir firma olduğuna dikkati çekerek, cihazın hangi amaçla Irak'a gönderilmek  istendiğinin henüz açıklığa kavuşturulamadığını kaydetti.

Farklı amaçlar için kullanılabilen bu tür cihazların ABD'den  Finlandiya'ya ithalatı için resmi izin gerekmezken, bu cihazların Finlandiya'dan  Irak'a gönderilmesi için mutlaka resmi makamlardan onay alınması gerekiyor. Resmi  iznin Finlandiya ya da ABD makamlarından sağlanması yeterli oluyor.