Deniz Feneri soruşturmasını yürütürken 'evrakta tahrifat ve görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla dosyadan el çektirilen eski savcıların icraatlarına şimdi de bilirkişi skandalı eklendi. Dosyanın eski savcıları Nadi Türkaslan, Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği ile şüphelilerin sahip veya ortak oldukları şirketler arasındaki ilişkileri incelemesi için 8 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirdi. Savcıların "Şirketlerin dernekten beslendiği" iddiasını inceleyen bilirkişiler hiçbir evrakta bu iddiayı destekleyen bir bulguya rastlamadı. Bunun üzerine 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) bilirkişilerin en fazla 6 ay süreyle görev yapacaklarını hükme bağladığı halde, şüphelilerin lehine delil olabileceği gerekçesiyle savcılar bilirkişi raporunu 1,5 yıl bekletti. Savcıların ayrıca, 8 kişinin görevlendirildiği bilirkişilerden 3 tanesinin ismini soruşturma evraklarına kayıt bile etmedikleri ifade edildi.

İDDİANAME YAZIM AŞAMASINDA

Dosyadan el çektirilen savcıların operasyon için düğmeye bastıklarında ellerinde hiçbir bilirkişi raporu olmaması da yine dikkat çeken bir başka konu oldu. Dosyanın yeni savcıların ise bilirkişi raporlarını tamamladıkları ve iddianameyi yazma aşamasına geldikleri öğrenildi. HSYK'nın izin vermesiyle, haklarında Sincan Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılan savcılar, geçen hafta başında savunmalarını yapmışlardı. Savcılar ile ilgili kararı Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi verecek. Mahkeme, kovuşturma için izin verirse, 1. sınıf savcı oldukları için yargılanmaları CHP'li İlhan Cihaner'in de Ergenekon davası kapsamında yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde yapılacak.

Yasa en fazla 6 ay süre veriyor

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununa (CMK) göre bilirkişilerin en fazla 6 ay süre içinde rapor oluşturmaları gerekiyor. İşte CMK'nın soruşturmaya bilirkişi atanmasını düzenleyen o madde: "Madde 66 - (1) Bilirkişi incelemesi yaptırılmasına ilişkin kararda, cevaplandırılması uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren sorularla inceleme konusu ve görevin yerine getirileceği süre belirtilir. Bu süre, işin niteliğine göre üç ayı geçemez. Özel sebepler zorunlu kıldığında bu süre, bilirkişinin istemi üzerine, kendisini atayan merciin gerekçeli kararıyla en çok üç ay daha uzatılabilir." Bilirkişi atamayı öngören kanunun 66. maddesine göre 3 aylık normal süre en fazla 3 ay daha eklenerek 6 aya çıkarabiliyor. Bu sürenin sonunda savcıların raporu, davalının lehine ya da aleyhine olduğuna bakmaksızın, soruşturma evrakına koyması gerekiyordu. Ancak Deniz Feneri e.V. davasından 'evrakta sahtecilik' nedeniyle el çektirilen savcıların bu yasa maddesini de çiğnedikleri anlaşıldı.

yenişafak