Avrupa Konseyi, Rusya'ya Kırım'ı ilhakının ardından  dondurulan oy hakkının yeniden verilmesinin yolunu açtı. 

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de toplanan Avrupa Konseyi Bakanlar  Komitesinin oy çokluğuyla kabul ettiği deklarasyonda, "Tüm üye devletler, Avrupa  Konseyinin organları olan Bakanlar Komitesi ve Parlamenter Meclisi'nde (AKPM)  eşit temelde temsil edilmelidir. (Yeni Avrupa Konseyi başkanının seçileceği)  Haziran ayındaki Parlamenter Meclisi oturumuna tüm devletlerin katılımı  memnuniyetle karşılanacaktır." ifadesine yer verildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Konsey kaynakları, söz konusu  ifadelerin Rusya'nın yeni Avrupa Konseyi başkanının seçileceği hazirandaki  Parlamenter Meclisi oturumuna davet edilmesi yönünde irade beyanı anlamına  geldiğini ve son kararın AKPM tarafından alınacağını belirtti.

Ukrayna'dan tepki

Ukrayna'nın Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Dmytro Kuleba, konuya  ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna ve 5 diğer ülke  utanç verici bu deklarasyon aleyhinde oy kullandı." ifadesini kullandı.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgali nedeniyle AKPM'deki Rus heyetinin oy  verme ve bazı temsil hakları elinden alınmıştı.

Deklarasyonda "Üye devletlerin temel yükümlülüklerinden biri bütçeye  olan zorunlu katkılarını sunmaktır." vurgusu da yapıldı.

Rusya Avrupa Konseyi'nin yaptırımına tepki olarak, 2016'dan itibaren  Konsey'e ulusal heyet göndermeme kararı almış ve yıllık 33 milyon avro olan  Avrupa Konseyi bütçesine katkı payını ödemeyi reddetmişti.

2017'den beri bütçe katkı payını ödemeyen Rusya'nın, Avrupa Konseyi  kuralları gereği, Konseyin yürütme organı olan Bakanlar Komitesi tarafından  üyelikten çıkarılması ihtimali vardı.

Avrupa Konseyi'nin Rusya'nın oy hakkını yeniden verilmesini  sağlayabilecek deklarasyona tepki gösteren Ukrayna, Helsinki'deki toplantıya  dışişleri bakanı düzeyinde katılmama kararı almıştı.

Fransa ve Almanya'dan destek

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Rus mevkidaşı ile Helsinki'deki  görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Rusya'yı (Avrupa Konseyi'nin) dışında  tutmak çıkarımıza değil." ifadelerini kullanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise geçtiğimiz günlerde yaptığı  açıklamada, "Avrupa Konseyi'nin Rusya'ya ihtiyacı var. Üye olarak Rusya'nın  haklarına saygı duymalıyız, Rusya da Konsey'e karşı yükümlülüklerini yerine  getirmeli." değerlendirmesinde bulunmuştu.