Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, içinde bulunulan dönemi "Farklı bir fırtınanın erken aşamalarından biri" olarak nitelendiren Zoellick, 2008'de insanların daha az borçlu, piyasaların ise daha az duyarlı olduğunu hatırlattı.
 
The Weekend Australian gazetesine konuşan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, bu yeni süreçte gelişmiş ekonomilere 'daha az nefes alacak yer' kaldığını söyledi.
 
Zoellick, "ABD ve Avrupa'daki kriz orta ve uzun vadeli problemlere işarat ediyor. ABD'nin notunun düşmesiyle birlikte dünya ekonomisi panikledi" derken, yaşanan ekonomik krizin 2008'den farkını şöyle dile getirdi:
 
"Farklı bir fırtınanın erken aşamalarından birindeyiz. Geçen son bir kaç haftada bazı gelişmekte olan ekonomiler büyümeye devam ettiği halde hızla toparlanma sürecinden ayrıldı. Bu daha da tehlikeli bir platform oluşturuyor."
 
EURO BÖLGESİ SIKINTILI
 
Euro Bölgesi'nin kısa vade için acil olarak alması gereken önlemleri aldığını belirten Zoellick, şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"Euro Bölgesi'nin yapısal sorunları global ekonominin karşı karşıya kalabileceği en büyük sıkıntılara dönüşebilir. Borç krizi içindeki Yunanistan ve Portekiz parasını devalüe edemiyor. Aynı sıkıntı İtalya ve İspanya için de geçerli"
 
AVRUPA'NIN BORÇ SORUNU ABD'DEN ÖNEMLİ
 
Avrupa borç sorununun, geçtiğimiz hafta kredi derecelenmesi düşürülen ABD'nin orta ve uzun vadedeki ekonomik sorunlarından çok daha kaygı verici olduğunu belirtti. Zoellick, gelişmiş ülkelerin çoğunun bütçe politikalarında imkanlarının 'sınırlı' ve para politikasında da 'daha yumuşak' davranma olanağı olmadığına da dikkat çekti.