Kuşadası Ticaret Odası Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında Kuşadası Kaykamamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altugün ve İstanbul Kültür Üniersitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer birer konuşma yaptı. Açılışta sempozyum ile ilgili bilgi veren Kuşadası Rahime Bilici İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Mert Koçer, "Sempozyumda temel amaç, tüm Türkiye'deki fizik-fen ve teknoloji öğretmenlerini biraraya getirerek, okullarda fen bilimleri derslerinde
astronomi bağlantılı konuların daha bilinçli, doğru bilgilerle uygulamalı anlatımını sağlamak, araç-gereçlerin kullanımını öğreterek uygulama sahaları konusunda bilinçlendirmeyi sağlamak ve ortak bilgi paylaşım ağı oluşturmak" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, 'Amatör astronominin önemi' konulu bir konuşma yaptı. 1974 yılında alınan bir kararla okullarda astronomi ve jeoloji derslerinin kaldırılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Koçer, "Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), 2009 yılını Galileo Galilei'nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıldönümü olması sebebiyle Dünya Astronomi Yılı ilan etti. UNESCO bu çağrıya ortak oldu ve Birleşmiş Milletler 2009
senesini Dünya Astronomi Yılı olarak kabul etti. DAY-2009 tüm dünyada bir dizi etkinlikle kutlanmaya başlamıştır. Bu bağlamda insanlarımızın bilime ve doğaya ilgilerinin artırılması, yaşadığımız dünyayı ve evreni tanıması, bilimdeki son gelişmelerden haberdar edilmesi ve ortak çalışmalar yapılması genel amaç olarak kabul edilmiştir. Astronomi eğitimi büyük önem taşımaktadır. Ancak ne yazık ki ülkemizde 1974 yılında alınan bir kararla astronomi ve jeoloji konuları ders olmaktan çıkarılmıştır. Bu büyük bir yanlıştır. Şu anda ülkemizde astronomi konuları fen bilimleri dersleri içinde kısmen yer almakla birlikte liselerde seçmeli olarak okutulmaktadır. Ancak derslere giren öğretmenlerin bilgi ve araç-gereç eksiklikleri ile astronomiye yeterli ilginin gösterilmemesi bu dalın zayıf kalmasına yol açmıştır" diye konuştu.
Sempozyum kapsamında ayrıca öğrenciler tarafından yapılan resim ve malzeme sergisi açılırken, 400 sene önce ilk kez teleskopla gökyüzüne bakan Galileo anısına "Galileo Gecesi" düzenlendi. Gece kapsamında 24 Ekim Cumartesi günü saat 21.00 ile 24.00 arasında Kuşadası Sahilinde TÜBİTAK teleskoplarıyla gökyüzü gözlenecek.

İlk ve orta öğretimde astronomi konularının mevcut müfredattaki yeri ve işlenişi, orta öğretimde seçmeli "Astronomi ve Uzay Bilimleri" dersi müfredatı, gözlemevlerinin tanıtılması ve yapılan çalışmalar, amatör astronomların çalışmalarının ele alındığı sempozyum 2 gün sürecek.