Anayasa Mahkemesi'nin, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılması istemiyle açılan davayı bugün karara bağlaması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, davanın esastan görüşülmeye başlandığı salı günü yaptığı açıklamada kararın Cuma gününden önce çıkmayacağını ifade etmişti. Ancak yüksek mahkemenin, yeni eksiklikler tespit ederek davayı erteleme ihtimali de bulunuyor. Kürt sorununun tartışıldığı ve Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşularının gösterilerle protesto edildiği şu günlerde tüm gözler bugünkü kapatma davasında.

ODAK OLDU İDDİASIYLA DAVA

AK Parti hakkındaki kapatma davasından, tercihini "parti kapatmamaktan" yana kullanan ve partiyi para cezasına mahkum eden Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesi, DTP hakkındaki kapatma davasında nasıl bir karar vereceği merak ediliyor. Yüksek mahkemenin vereceği karar, Hükümet'in terör sorununu çözmek için başlattığı "Demokratik Açılım"ın geleceğini de önemli ölçüde etkileyecek. Anayasa Mahkemesi DTP hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, DTP'nin "bölücülüğün odağı" haline geldiği iddiasıyla 12 Kasım 2007 tarihinde açtığı davayı önceki gün esastan görüşmeye başladı. Üç gün süren marotonun ardından yüksek mahkemenin büyük ihtimalle nihai kararını bugün açıklaması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi'nin 11 kişilik heyeti, DTP'nin temelli kapatılması ve aralarında DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün de bulunduğu 8'i milletvekili 219 kişi hakkında da siyasi yasak istenen davayı karara bağlayacak.

En az 7 oy gerekiyor

Siyasi partilerle ilgili kapatma kararı ve-rilebilmesi için "nitelikli çoğunluk" yani 11 üyeden 7'si kapatma yönünde oy kullanması gerekiyor. Mahkeme üyelerinin hangi tarihlerde kim tarafından atandığı da kapatma davalarında en çok üzerinde durulan konulardan biri oluyor. DTP Davası'na karar verecek Anayasa Mahkemesi'nin üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Başkan Haşim Kılıç, Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Sacit Adalı, Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Serdar Özgüldür, Abdullah Necmi Özler, Şevket Apalak, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş.

Ya kapatılacak ya reddedilecek ya da uyarılacak

AK Parti hakkındaki kapatma davasında, "siyasi partilerin demokratik yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu" belirterek, kapatma davasını reddeden yüksek mahkemenin 11 üyesi DTP hakkında ya kapatma kararı verecek, ya davayı reddecek ya da partiyi uyarma cezasına çarptıracak. AK Parti ile ilgili davada, kapatma kararı için çoğunluk sağlanamamıştı. Anayasa Mahkemesi üyeleri, 14 Mart 2008 tarihinde AK Parti hakkında "laikliğe karşı eylemlerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle açılan davayı, 30 Temmuz 2008 tarihinde karara bağlamıştı. Başbakan Erdoğan ve bakanlar hakkında siyasi yasak istenen davada, Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç, davanın reddedilmesini istemiş, Osman Paksüt, Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, A. Necmi Özler, Şevket Apalak, Zehra Ayla Perktaş ise kapatılmasından yana oy kullanmıştı. Anayasa Mahkemesi üyelerinden Sacit Adalı, Ahmet Akyalçın, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli'nin ise "ka-patma yerine devlet yardımı kesilsin" talebinde bulunduğu dava, reddedilmişti./yeni şafak