Uzmanlara göre; TL'deki güçlenmenin Merkez Bankasının politika açıklamalarından sonra gelmiş olması dikkat çekici. Bu durum, Merkez Bankası ne yaparsa yapsın TL"yi istediği bantta tutamıyor görüntüsü veriyor. Tüm dünyada enflasyon ve riskler artarken dolardan kaçışın sürmesi TL"yi olumlu etkiliyor.

Kimi analistlere göre, Ortadoğu"daki gerginliklerden ürken bir kısım portföy yatırımlarının Türkiye"ye yönelmiş olması ihtimali gözönünde bulundurulmalı. Çevredeki ülkelere göre daha istikrarlı bir görüntü veren Türkiye, portföy yatırımlarının bu karmaşık dönemde adresi olabilir.

Önceki gün Merkez Bankası kısa vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılıkları beklenmedik büyüklükte artırmasından ve bankaların fonlama imkanlarını 19 milyar TL daralttıktan sonra dolar/TL"ye gelen satışlar devam ediyor. Merkez Bankası'nın tüm dünya likidite içinde boğulurken likiditeyi kısıcı yönde hareket etmesi yatırımcılar arasında soru işaretleri oluşmasına yol açıyor.

Uzmanlara göre, finansal deney olarak başladığı savlanan düşük faiz-yüksek rezerv oranı politikası son 3 ayda pek bir işe yaramış görünmüyor. Merkez Bankası, politikada ayar yaparak bir takım iyileştirmelere gitmektense sertleşmeyi ve bir şekilde piyasa ile restleşmeyi seçti ki, bu önümüzdeki günler için pek de iyi bir işaret olmayabilir.

Euro/dolar paritesi ise, sorunlu AB ülkelerine karşı yaşanan not indirimlerine tepki vermedi.

Dün 1.4053-1.4212 bandında hareket eden parite, günü 1.4189'dan kapattı. Sabah ilk işlemler 1.4170 seviyesinden geçiyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, en yakın vadeli NYMEX kontratında petrol fiyatı 105.92 dolar, altının onsu 1434.23 dolar civarında seyrediyor.