Küresel ekonomik kriz, uluslararası rezerv para niteliğinde olan doların tahtını sallamaya devam ediyor. Dolar ise, 60 yıldır oturduğu bu tahtı kolay kolay bırakacak gibi durmuyor. Petrol zengini Körfez ülkelerinin Çin, Rusya ve Fransa ile petrol ticaretinde dolar kullanımının sona erdirilmesine yönelik gizli görüşmeler yaptığı iddialarından ağır bir darbe yiyen doların imdadına Asya ülkeleri yetişti. Asya merkez bankaları geçtiğimiz perşembe günü kendi para birimlerinin Çin'e karşı değer kaybetme korkusuyla müdahalede bulunarak ABD Doları'na destek verdi. Güneydoğu asya ülkeleri geçen Temmuz ayında Çin'in kendi para biriminin rekabet gücünü korumak amacıyla aldığı karara karşın dolardan yana durdular.

ÇİN'İN AGRESİF REKABETİNE KARŞI

Bank of NewYork Mellon of London'dan Simon Derrick, Asya merkez bankalarının Çin'in agresif rekabet avantajına karşı kendilerini savunmak için böyle davrandıklarını söyledi. Unicredit baş ekonomisti Marco Annunzata ise konu ile ilgili olarak "ABD ve Avrupa'nın isteğinin dolar karşısında euronun artışı için bir denge sağlanmasıydı" diyor. ABD dolarının en önemli alıcıları olan Tayland, Malezya, Tayvan merkez bankaları bulunuyor. Hong Kong ve Singapur ise her iki para birimi için ayrı rejimler geliştirdiler ve alıcıları mevcut.

ANİ REZERV HAREKETLERİ BAŞLADI

Bir hafta önce İstanbul'da biraraya gelen dünya maliye bakanları ve merkez bankası başkanları dengeli ekonomik büyümeyi teşvik konusunda görüş birliğine vardılar. Kararın hemen ardından Asya ülkelerinin değişen ekonomik dengeler ve belirsiz kriz ortamından kendilerini korumaya yönelik ani rezerv hareketleri dikkat çekiyor./yeni şafak