Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Avrasya İslam Şurası Fetva Meclisi'nde Kudüs meselesi ile ilgili tepkisini dile getirerek, "Bugün de Kudüs sorumsuz ve pervasız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapılmaya çalışmaktadır. Buradan bu anlayışı tekrar tekrar kınıyoruz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Avrasya İslam Şurası Fetva Meclisi 2'nci Toplantısı"nın açılışına katıldı. Düzenlenen toplantıya Prof. Dr. Erbaş'ın yanı sıra Avrasya coğrafyası ülkelerinden çok sayıda temsilci de katılım gösterdi. 2 gün boyunca sürecek olan toplantıda dünya üzerindeki Müslüman tebaası ile ilgili birçok konuya değinilecek. Kürsüde ilk olarak açılış konuşması yapan Avrasya Fetva Meclisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaman, fetva meclisinin istişareler noktasının önemli olduğuna değindi.

Programda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, Avrasya'nın ilim irfan ve hikmet meclisi olduğunu ifade ederek, "Güncel dini meseleleri tartışıp çözüm üretmek. Din hizmeti ve eğitimi amacıyla çözüm geliştirmek amacıyla 1995 yılından itibaren bu şura düzenlenmektedir. Bugün Avrasya coğrafyasındaki dini liderleri bir araya getiren en büyük dini istişare organizasyonuna dönüşmüştür. Meclisin en önemli görevi fetva konusundaki kargaşayı ortadan kaldırmak ve mahalli meseleler dışındaki mesellerde ortak cevaplar üretmektir. Dolayısı ile bu toplantının ülkemiz Avrasya ülkeleri arasında büyük önem arz ettiğinin altını çizmek istiyorum" dedi.

"KUDÜS SORUMSUZCA İSRAİL'İN BAŞKENTİ YAPILMAYA ÇALIŞILMAKTADIR, BU ANLAYIŞI KINIYORUZ"

İslam dünyasının acil çözüm üretilmesi gereken sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Erbaş, "Son 1-2 asır boyunca esasen rahmet meselesi olan farklılıklar üzerinden nefret ve kavga üreterek mümin bölünüp parçalanmaya çalışılmaktadır. Nitekim bugün de Kudüs sorumsuz ve pervasız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapılmaya çalışmaktadır. Buradan bu anlayışı tekrar tekrar kınıyoruz. Özellikle daha 10 küsür yaşındaki çocuğun gözlerini bağlayarak insafsızca alıp götürmek insanlıkla bağdaşacak bir şey değildir. İsrail'İ bu tavrından dolayı kınıyoruz. Bu kavgayı körükleyen beyhude bir çabadır. Bu çabanın içine giren ABD Başkanını da kınıyoruz" diye konuştu.

"YASAL OLAN BİR ŞEYİN BAZEN CAİZ OLMADIĞI, HARAM OLDUĞU ORTAYA ÇIKMAKTADIR"

Kamuoyuna da fetva ile ilgili seslenen Erbaş, "Verilen fetvanın zaman zaman medya tarafından tepki ile karşılanmasının sebebi din devlet işleri arasındaki ikilemden çıkmaktadır. Örneğin devlet olarak yasal olan şey haram olabilir. Örneği faiz yasaldır ama haramdır. Yasal olan bir şeyin bazen caiz olmadığı haram olduğu ortaya çıkmaktadır. Vatandaşlarımızın kurulumuzun vermiş olduğu fetvaları gördüğünde buna dikkat etmeleri gerektiğini özellikle istirham ediyorum. ‘Devletin yasal olarak yaptığı faaliyete nasıl haram dersin' diyenler oluyor" şeklinde konuştu.

(Murat Delice/İHA)
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan, ABD Başkanı ve İsrail'e tepki