Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek  Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin'in, 10 Mart'ta ağırlıklı olarak Türkiye'nin  güneydoğusundaki terörle mücadele operasyonlarını konu alan  yanlı, yanlış  bilgilere dayanan, profesyonellikten uzak bir "rapor" yayımladığının görüldüğü  belirtildi.

Türkiye'nin, gerek 15 Temmuz terörist darbe girişimi sonrasında hayata  geçirilen önlemler, gerek başlı başına ağır bir insan hakları ihlali olan  terörizmle  mücadele kapsamında alınan tedbirler konusunda şeffaflık içinde  hareket ettiği, tüm uluslararası ortaklarıyla kesintisiz bilgi paylaşımını ve  diyaloğunu sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

"Bu anlayış içerisinde, İHYK ofisi ve ilgili BM mekanizmalarıyla  yürüttüğümüz yapıcı işbirliğine karşın, bu sözde rapor kötü niyetli çevrelerin  iddialarına dayandırılmak suretiyle yayınlanmıştır. Raporda yer verilen terör  örgütünün propagandasıyla birebir örtüşen asılsız iddialar tarafımızdan kabul  edilmemektedir. Söz konusu raporun, ilgili diğer BM mekanizmalarıyla dahi yeterli  eşgüdüm sağlanmadan hazırlanması ve ülkemiz tarafından daha önce İHYK'ya ve diğer  insan hakları mekanizmalarına iletilen kapsamlı bilgileri gözardı etmesi ise bir  metodoloji yanlışlığı olduğu kadar, BM Yüksek Temsilcilerinin çalışmalarında  titizlikle gözetmesi gereken tarafsızlık ve nesnellik kriterlerinin de açık bir  ihlalidir. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, STK'lara ait çalışma  metotlarıyla bir rapor istihsal etmesi, ilgili devletle ve BM'nin diğer  birimleriyle gerekli eşgüdümü sağlamaması kabul edilemez bir durumdur. Bu  çerçevede hazırlanmış bu raporun tarafımızdan reddedildiği İHYK ofisine resmi  olarak iletilmiştir."

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin'in arzu ettiği  takdirde güneydoğudaki iller dahil olmak üzere Türkiye'ye bir ziyaret  gerçekleştirmesi yönünde geçen yıl marttan bu yana müteaddit kereler davet  edildiğinin belirtildiği açıklamada, "İHYK Komiseri Hüseyin davetimize icabet  ederek ülkemize gelmiş olsaydı rapordaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bizzat  gözlemleme imkanı bulabilecekti. Esasen ülkemizin tamamı insan hakları  mekanizmalarının ziyaretlerine açıktır. Diğerlerinin yanı sıra, Kasım 2015'ten bu  yana Türkiye'ye, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve AGİT dahil olmak üzere bu  alanda çalışan uluslararası mekanizmalar tarafından, yerleşik usul ve  uygulamalara  uygun olacak şekilde, söz konusu bölgeyi de kapsayan  gözlemlerde  bulunulmak üzere en az altı ziyaret gerçekleştirilmiştir. Türkiye, birçok terör  örgütünün tehdit ve saldırılarıyla karşı karşıya bulunulan mevcut dönemde,  insan  haklarının korunması ve mevcut standartların daha ileriye taşınması konusundaki  politikalarını, bu gibi iyi niyetten uzak çalışmalara rağmen, her zamanki  kararlılıkla sürdürecektir." ifadelerine yer verildi.