Bu yıl Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenecek 56. Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Bosna-Hersek'i temsil edecek olan Boşnak müziğin ''yaşayan efsanesi'' Dino Merlin, şarkısını ilk kez kamuoyuyla paylaştı.

Devlet televizyonu BHRT'nin Saraybosna'daki stüdyolarında düzenlenen şarkının tanıtım programında Dino Merlin, yarışmada İngilizce olarak seslendireceği ''Love in Rewind''ı (Geriye sarılmış aşk), ilk kez söyledi.

Dino Merlin, Bosna-Hersek'in müzik alanındaki iddiasına vurgu yaparak, herkesle rekabet edebileceklerini dile getirdi.

İsrail'de 1999 yılında yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Bosna Hersek'i ''Putnici'' isimli şarkısıyla temsil eden ve 7. olan Dino Merlin, daha önceki deneyiminden sona bir daha asla bu tarz bir yarışmaya katılmayacağını açıkladığını ifade ederek, ''Ülkemin ve halkımın uluslararası bir ortamda başarıya çok ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Bu nedenle daha önce reddettiğim teklifleri bu defa kabul ettim'' dedi.

Tanıtım programına Avrupa genelinden gelen ünlü sanatçıların yanı sıra Türkiye'den de Mustafa Sandal katıldı. Sandal, programda Dino Merlin'in ''Da çutiş'' (Susarsan) melodisiyle hazırlanan ''İntikam'' adlı şarkısını seslendirdi.

Bosna-Hersek'i Eurovision Şarkı Yarışması'na dönüşümlü olarak her yıl farklı bir milletten şarkıcı temsil ediyor. Geçen yıl yarışmaya Sırp şarkıcıyla katılan Bosna-Hersek, bu yıl Boşnak müziğin yaşayan efsanesi olarak gösterilen ve Balkanlar'da büyük hayran kitlesi olan Dino Merlin tarafından temsil edilecek.

-DİNO MERLİN-

Asıl adı Edin Dervişhalidoviç olan ünlü Boşnak söz yazarı ve şarkıcı Dino Merlin, 1962 yılında Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da doğdu. 1983 yılında ''Merlin'' grubunu kurarak müzik hayatına başlayan sanatçı, bu grupla 5 albüm çıkardı. 1991 yılında ''Dino Merlin'' adıyla solo kariyerine başlayan sanatçı, kısa sürede birçok önemli başarıya imza attı. 2000 yılında çıkardığı ''Sredinom'' adlı albümü, eski Yugoslavya'yı oluşturan 5 ülkede en çok satan albüm oldu. Savaş sırasında Saraybosna'yı terk etmeyen Dino Merlin, seslendirdiği parçalarla halkına umut verdi.

Dino Merlin, Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç için yazdığı ve seslendirdiği ''Aliya Sen Olmasaydın'' (Da te nije Alija) şarkısıyla Boşnakların gönüllerinde taht kurdu.

Saraybosna'nın en büyük stadı Koşevo'da, 100 bin kişiye konser veren Dino Merlin, İzzetbegoviç için bestelediği şarkıyla tüm stadyumu gözyaşlarına boğmuştu. 2004 yılında çıkardığı albümü ''Burek''te (Börek) yer alan, Saraybosna için yazdığı şarkının nakaratları ise Türkçe.

Her albümüyle Balkanları etkileyen Dino Merlin, stüdyo kayıtlarının birçoğunu İstanbul'da yapıyor.