Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra esnafın zor günler geçireceğini dile getiren Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, “Bu yasak esnafımız açısından uygulaması zor olacak. Bu yasakla hem esnaf, hem de sigara için müşteri kötü etkilenecek. Yaşanan kriz esnafımızı kötü etkiledi, üstüne de çıkarılan bu yasa işleri daha da aksatacak. Kısacası esnafımız bir darbede bu yasadan yiyecek” diye konuştu.
Pektaşoğlu, yasayla ilgili olarak Esnaf Odaları Genel Başkanlığı ve Türkiye Kahveciler Odası"nın bir çalışma başlattığını ifade ederek, “Şu kriz ortamında bu süre biraz daha uzatılabilirdi. Biz esnafın 2010 yazında bu krizden kurtulabileceğini düşünüyorduk ama şimdi çıkmazlara daha da itildi” şeklinde konuştu.
Altınkum Sahili"nde bir restoran işleten Hasan Çelik ise, “İş yerimiz 15 yıldan bu yana hizmet veriyor. Bu sene kriz ortamında Didim"e gelen yerli ve yabancı turist sayısı az yani dışarıya çıkan müşteri sayısında azalma var, üstüne de bu yasa çıkınca işlerimizin azalacağını düşünüyorum. Turist dışında İngiltere"de bu sistem uygulanıyor ama bu şekilde değil.Bu yasa turistleri de etkileyecek” ifadelerini kullandı.
Necati Baydar isimli işletmecide, yasanın bilinçli ve düzenli şekilde uygulandığında sorun çıkmayacağını savunarak, “Avrupa"da da bu yasalar var ama bilinçli şekilde uygulanıyor. Bu yasa da kişilere özel imtiyaz tanınmadan uygulanırsa iyi bir uygulama. Bu kriz ortamında ise yasanın uygulanması esnafı kötü etkiler. Bilinçli şekilde yapılırsa ve insanlar da duyarlılık gösterilirse yasa da sıkıntılar olmaz ama her ne kadar yasa geçerliliği başlasa da esnafları ve özellikle tatil yörelerini kötü etkileyeceği ortada” dedi.