ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen"ın davetlisi olarak Washington"da bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, dün terörle mücadeleden mayınların temizlenmesi konusuna kadar önemli açıklamalarda bulundu. Org. Başbuğ, özetle şöyle konuştu:

OPERASYONLAR SORGULANIYOR: Kimse bu 25 yıllık mücadelede Silahlı Kuvvetler"in başarısını sorgulayamaz. "Siz 25 yıldır güvenlik alanında mücadele ediyorsunuz, sonuç burada. Ekonomik, sosyo- kültürel, propaganda, uluslararası alanda tedbirler alacaksınız, güvenlik alanını bırakın" yorumu yapılıyor. Buna kimsenin hakkı yok. Yanlıştır. Karşınızda bir terör örgütü var. Silahlı bir kadrosu var. Ekonomik, sosyo kültürel alanda alacağınız tedbirlerle terör örgütünü ortadan kaldıramazsınız. Bazıları olayı bu noktaya getirmek istiyorlar. Tavrımız çok açık. Teröristi arayıp bulup, neredeyse etkisiz hale getireceğim.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE DİYALOG OLMAZ: Terör örgütü artık Irak"ın kuzeyinde ve daha doğrusu Irak"ın geleceğinde artık kendisine yer bulmakta zorlanacağı düşüncesini yavaş yavaş duymaya başladı. Bu tabii terör örgütünü tedirgin etmeye başladı. Bunları genel olarak değerlendirirsek, 2009 yılında, biz terör örgütü üzerinde daha kesin sonuçlara ulaşabileceğimiz bir fırsatın elimizde olduğunu değerlendiriyoruz. Nedir bu fırsat? Terör örgütünün, elimine edilmesi deyin, parçalanması, zayıflatılması deyin, elimizde bir fırsat var. Bu fırsatı kullanalım artık diyoruz. Terör örgütüyle devlet ilişki kurmaz, tartışma yapmaz, diyalog olmaz. Sakın olaki, bazen yanlış anlaşılıyor, terör örgütüyle görüşülecekmiş gibi, öyle bir şey söz konusu değil. Bu terörle mücadelede yapılacak en büyük hatadır. Terör örgütünü bitirme konusunda fırsat var ama bu hiçbir zaman terörle mücadelede zafiyet göstermek, devlet olarak muhatap görmek söz konusu değil.

YETERLİ DEĞİL: Bir fırsat yakaladık. Terör örgütü bir karmaşa içinde. Fırsattan istifade etmemiz lazım. Onun için de elbette her şeyden evvel bu konu merkezi Irak yönetiminin sorunu. Irak"ın kuzeyindeki PKK varlığının ortadan kaldırılması merkezi Irak hükümetinin görevi. O yapacak. Şu anda ABD"nin bize bu konuda sağladığı desteğe teşekkür borçluyuz ama yeterli görmüyoruz.

DARBE VURACAK: Bugün Irak"ın kuzeyindeki örgütün tecridi çok önemli. Örgütün tecrit edilmesi ciddi boyutta arzu edilen noktada mıdır diye sorarsanız, hayır derim. Yeterli değil. Terörle mücadelede üç temel prensip var. Bir, güvenlik kuvvetleri teröristi arayıp bulup etkisiz hale getirecek. Devamlı darbe vuracak. Irak"ın kuzeyinde veya yurt içinde olabilir. Güvenlik kuvvetleri örgüte darbe vururken, bu arada örgüte katılımları kontrol altına alması lazım. Alamazsanız bu iş, süre uzuyor.

KÜLTÜREL ÖZGÜRLÜKLERE EVET: ("PKK sorunu çözülmeden Kürt sorununun nasıl çözüleceği" yönünde soru üzerine...) Bu tartışmalar bizi ilgilendirmez. Görevimiz, teröristi bulup etkisiz hale getirmek. Tutumumuz çok açık. Kültürel özgürlüklere evet. Bireysel kalmak şartıyla. Devlet kültürel özgürlüklerin önünü açabilir. Yok toplumsal haklar vesaire gibi düşüncelerin biz yanında değiliz.

YUGOSLAVYA"YA BAKIN: Biz ne ulus devletin çivisini oynatma konusunda tavır alırız, ne de üniter devletin. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti"nin kurucularının, başta Mustafa Kemal Atatürk, bu devleti kurarken, üniter devlet, ulus devlet olarak kurmuş. Bunun çivisi oynatılamaz. Oynatırsanız bakın Yugoslavya var. Ama elbette kültürel farklılıklara da saygılı olduğumuzu ifade ettik. Bunu siyasi alanlara taşımak, toplumsal haklara taşımanın ulus devlet yapımıza zarar vereceğini düşünüyoruz. Kültürel özgürlüklerin önü açılabilir ama ulus devlet, üniter devlet yapımıza zarar vermemek kaydıyla. Ama devletlerin yükümlülüğü yok, kültürel özgürlüklerin önünü açıp hem de yükümlülükleri devlet olarak siz yerine getirin. Ki devlet bunun önünü açtı. İnsanlar Kürtçe öğrenmek isteyebilir. Açar kursunu. Kültürel özgürlüklerin önünü açarsınız. Devletimizin bir temel yapısı var..

Yugoslavya nasıl dağıldı?

Yugoslavya, 8 federal bölgeden ve 6 özerk cumhuriyetten oluşan Federal bir ülke olarak 1943 yılında kuruldu. Slovenya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan cumhuriyetleri ile Kosova ve Voyvodina özerk yönetimlerinden oluşuyordu. “Üçüncü Dünya”nın kurucu liderlerinden biri olan Joseph Tito"nun liderlik ettiği ülke Batı ile Sovyetler arasında tampon bölge görevi gördü. Tito"nun ölümü ve Gorbaçov"un yükselişiyle Yugoslavya"nın önemi de azaldı. 1989"da başlayan ekonomik kriz, sosyalist rejimlerin teker teker çökmesi ve içerideki etnik çekişmeler nedeniyle Yugoslavya"nın bütünlüğü sarsılmaya başladı; 1990"da çok partili düzene geçildi. Slovenya, Makedonya, Hırvatistan ve Bosna-Hersek Yugoslavya"dan ayrıldı. 1992"de Sırbistan Karadağ ile birlikte Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adlı bir devlet kurdu. 2001"de ülkenin resmi ismi Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi. Karadağ, 21 Mayıs 2006"da Kosova da 2008"de bağımsızlığına kavuştu.

7 PARÇAYA BÖLÜNDÜ

1. Slovenya 1991"de ayrıldı.

2. Hırvatistan 1991"de ayrıldı.

3. Makedonya 1991"de ayrıldı.

4. Bosna-Hersek 1992"de ayrıldı.

5. Karabağ 2006"da ayrıldı.

6. Sırbistan 2006"da ayrıldı.

7. Kosova 2008"de ayrıldı.

MAYINLARIN TEMİZLENMESİ

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi konusundaki sorulara karşılık da Org. Başbuğ, bu konuyu yurt dışındayken konuşmanın kendisine “pek şık gelmediğini” belirtti ve şöyle konuştu:

* Madem sordunuz bir iki cümle söyleyeyim. Bir iletişim noksanlığı yaşadık. Belki daha küçük boyuttayken çözülebilecekken çözümsüzlük noktalarına gitti. Bizim de belki eksiğimiz var iletişim noksanlığında. Bu mayınların toplanması için elinizde bir yığın hareket tarzı var. TSK olarak en uygun hareket tarzı iletilmiştir. NAMSA ana yükleyici. Elbette alt yükleyici şirketlerle iş yapacak. Kanunun ilgili maddesinde, alt yükleyicilerle yapacağı sözleşmelerde Milli Savunma Bakanlığı oluru şart.

* TSK gerekirse bunu yapar. Ama gerek var mı? Diyelim bütün çareler denendi, olmuyor. O zaman TSK bunu da yapar. Siz daha uygun çareler varken niçin hemen oraya geliyorsunuz? Sonra bu konuda altını çizdiğimiz önemli bir nokta var. Mayınlı alanı temizlediniz. O alana sertifika vermeniz gerek. Bizim TSK olarak sertifika verme durumumuz yok. Geçerli değil. Bir kuruluşun sertifika vermesi lazım. NAMSA bunu veriyor. Dolayısıyla elbette zaman kaybedilmiştir. Elbette bu alan sınır bölgesi. Temizlediğiniz halde, birinci derecede askeri yasak bölge, kaldıracak mısınız, böyle şey olur mu? İkinci derecede askeri yasak bölge kaldırılacak, böyle şey olur mu? Bunlar biraz bilgisizlik, biraz önyargı. Belki bu konuda iletişim konusunda bazı eksiklikler oldu. Olmamasını temenni ederdik ama oldu. Ateş varken, elinizde de maşa varken, gelin şu ateşi maşayla alalım. Ama maşa yok, bina yanacak, biz elimizi de sokarız. Elimiz yanar. Yanarsa yanar. Binayı mı bırakacağız.

PAKİSTAN: Terörle mücadele konusunda eğitim başta olmak üzere, diğer konularda Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin bizden direkt talepleri olursa gerek eğitim ve diğer alanlarda, elimizden gelen imkanları da kullanarak, en kısa zamanda karşılarız.