Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geminin batırılmasının ardından alanda dalış yaptı.
Bugün gerçekleştirilen batırma işleminin yapılacağa alana gezi tekneleriyle ücretsiz olarak isteyen vatandaşlar götürülürken, batırma işlemini eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin kamacı, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, sivil toplum örgütü temsilcileri izledi.

"GEMİ KİMYASAL VE BİYOLOJİK TEMİZLİKTEN GEÇTİ"
Gemi batırma işlemi öncesinde konuyla ilgili bilgiler veren Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, resif çalışmasıyla ilgili bir yıldır sürdürdükleri çalışmanın güzel bir noktaya geldiğini söyledi. Yapay resif projesi dahilinde Didim'deki dalış turizmini geliştirmek, balık popülasyonunu arttırmak ve aynı zamanda trol gibi kaçak balık avcılığını belirli ölçüde önlemek amacı taşıdıklarını dile getiren Atabay, "Geminin batırılacağı alanı Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesiyle ortaklaşa çalışma
yaparak belirledik. O alandaki tüm deniz canlılarını tek tek tespit edip incelemeler yaptık. Daha sonra teknik bir ekiple geminin içi biyolojik ve kimyasal açıdan temizlendi. Geminin denize herhangi bir zararı olmayacak" dedi.

YILLARCA SAHİLLERİ KORUDU, ŞİMDİ BALIKLARI YUVA OLDU
Bir çekici yardımıyla Panayır Adası önlerine getirilen geminin özellikleri hakkında da bilgi veren Deniz Atabay, "Batırmayı hazırlandığımız 'SG 118'isimli sahil güvenlik gemisi 1959 yılında Almanya'da inşa edilmiş, 1965 yılında Sahil Muhafaza botu olarak Jandarma Genel Komutanlığı emrine gönderilmiş. 9 Temmuz 1982 tarihinde Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsis edilen bot 18 Mayıs 2010 tarihinde hizmet dışı bırakılmış. 28,9 metre boyunda 4,5 metre genişliğinde olan gemi 70 ton ağırlığa sahip" şeklinde
konuştu.
Dalış turizmini geliştirmek için daha farklı çalışmalarının da olduğunu kaydeden Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, hazırlamış oldukları master planı çerçevesinde hareket ettiklerini söyledi. Kısa süre içerisinde Didim Sualtı Derneği de kurmayı planladıklarını ifade eden Atabay, "Türk Hava Kuvvetlerinden hizmet dışı kalacak bir adet kargo uçağı için başvuruda bulunduk. Sayın Bakanımızın desteği ile en kısa sürede Didim açıklarında bir kargo uçağını batırmak istiyoruz" dedi.

BALIK POPÜLASYONU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Dalışa duyduğu ilgi ile tanınan eski Devlet Bakanı Tüzmen, aynı işlemin daha önce Çanakkale, İzmir ve Antalya'da da gerçekleştirildiğini dikkat çekerek, "Çok tropik denizlerimiz yok. Fakat yapay olarak oluşturulan yuvalarla buralardaki balık türünü artırabiliriz. Daha önce İzmir'de Antalya'da yaptık. şimdide burada yapıyoruz. Balık popülasyonu için bu işlem çok önemli. Buna vesile olan herkese teşekkür ederim. Burada çok iyi birliktelik örneği gösterilerek bu çalışma gerçekleştirilmiş. Bunun gibi
çalışmaların ülkemizin her köşesinde yapılması gerek" dedi.
Didim'de turizmi canlandırmak ve turizm çeşitliliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ise, "Didim'e ve doğaya yönelik yapılan her türlü çalışmanın içerisinde hiç düşünmeden yer almaktayız. Bugün Didim'in turizm geleceği için farklı bir çalışmanın içerisindeyiz. Bu çalışmaya destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Mersin'den Didim'e getirilen gemi yoğun güvenlik önlemleri altında römorkör eşliğinde batırılacağı Panayır Adası yakınlarına getirildikten sonra içine su basıldı. Daha önce de kolay batırılması için 20 metreküp beton dökülen gemi yaklaşık 2 saat çalışmanın ardından sulara gömüldü. Panayır Adası etrafına gelen yüzlerce kişinin alkışları arasında batırılan gemi, bundan sonra balıklara yuva ve dalışçılara merkez olacak.
Geminin batırılmasının ardından çok sayıda dalgıç ve eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen bölgede dalış yapıp denizin dibine oturan geminin içinde incelemelerde bulundular.