Kılıç, Türk üreticisinin uluslararası üretimde rekabet edebilmesi için ana arı ve ve süzme bal deteklemesinin yeniden verilmesi ya da kovan başına 30 TL destek verilmesi gerektiğini kaydederek “Yetersiz de olsa yaşanan kriz ortamında desteklemelerin ödenmesi üreticileri sevindirmiştir” dedi.
Bir tarım ülkesi olan Türkiye"de ve özellikle Aydın"da arıcılığın sadece bal üretimi olarak algılanmaması gerektiğini, her geçen gün yok olan doğal dengenin devamı için arıcılığın şart olduğunun altını çizen Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Dünyanın pek çok ülkesinde arı yetiştiricileri devlet tarafından bu gözle bakılırken, ülkemizde maalesef sadece arı ürünlerinin yetiştirilmesi olarak görülüyor. Ülkemizde arıcılar faaliyetlerini ara verip arı üretimi gerçekleşmemiş olsa Türkiye"de tarımdan söz edilemez. Bu nedenle arıcıların aynı zamanda kamu görevi yapan birer nefer olarak görülmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
2008 yılı aktif koloni arı desteklemeleri ödemelerinin başladığını ve kayıtlı üreticilerin Birliğe gelip paralarını alabileceklerini kaydeden Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Kılıç, “Kovan başına 5 TL olan destekleme fiyatları Bakanlar Kurulu Kara gereği 4.5 TL"den üreticilere ödenmeye başladı. Aydın"da bu bağlamda 110 bin kovanla 600 civarında birlik üyesi arıcı desteklemeden faydalanıyor. Ancak Aydın"ın gerçek kovan sayısı yaklaşık 200 bin civarında. 2008 yılında uygulamaya yeni geçildiği için bir çok üretici bundan yararlanamadı. Destekleme miktarı az olmasına rağmen bu kriz ortamında kovan başına verilen 4.5 TL"lik destekleme üreticiyi sevindirdi. 2009 yılı içerisinde anaarı ve bal desteklemesinin geri gelmesi ya da kovan başına 30 lira destekleme verilmesi ile üretici gerçek anlamda bir destek olacaktır” dedi.
Sezon itibari ile yağışların yeterince gerçekleşmesinin tüm üreticileri olduğu gibi arıcıları da çok sevindirdiğini kaydeden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, yağışların bahar mevsiminin iyi geçeceğine işaret ettiğini kaydederek “Ancak her alanda olduğu gibi bal üretiminde ve pazarlamasında da kısmi sıkıntılar yaşanmaktadır. Barkotlu kovan plakası almayan üreticilerin 2009 yılı içerisinde ve zamanında birliğimizden barkotlu kovan plakalarını alıp arıcılık kayıt sistemine girmeleri önemlidir. Arıcılık kayıt sistemine girmeyen arıcılara hiçbir surette destekleme ödeme yapılmayacaktır” sözlerine yer verdi.