Sivillerin askerî mahkemede yargılanması uygulamasına son veren ve askere sivil yargı yolunu açan iki maddelik reforma eski DP lideri Süleyman Soylu'dan tam destek geldi.

Meclis'in attığı adımı demokratikleşme adına çok önemli gördüğünü belirten Soylu, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına herkesin sevinmesi gerektiğini söyledi. "Türkiye'de darbe yapan veya darbeye teşebbüs edenlere bu korunmanın niçin yapıldığını anlayabilmek mümkün değildir." diyen Soylu, Çankaya Köşkü'nden veto beklemediğini kaydetti. Soylu, aksi durumun kendisi için hayal kırıklığı olacağını belirterek, "Meclis'in aldığı bu karara uymak, Cumhurbaşkanı'nın temel görevlerinden bir tanesidir. Demokrasiyi mıncıklatmamak lazım. Tavır net ve doğru olmalıdır. Türk demokrasisi vesayet altından kurtulmalıdır." diye konuştu.

Süleyman Soylu, geçtiğimiz cuma günü sabaha karşı yasalaşan yargı reformunu Meclis'in son dönemlerde aldığı en önemli kararlardan biri olarak görüyor. Ceza Muhakemeleri Kanunu'ndaki değişikliğin Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğunu ifade eden Soylu, insan hakları açısından Türkiye için çok olumsuz bir görüntünün ortadan kaldırıldığını ifade ederken, düzenlemenin arkasında durmayan muhalefet partilerine yüklendi: "Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, hepimizin sevinmesi gereken bir gelişmedir. Türkiye'de darbe yapan veya darbeye teşebbüs edenlere bu korunmanın niçin yapıldığını anlayabilmek mümkün değildir. Buna ben akıl erdiremiyorum. Bu kadar büyük darbe hevesliliği, hukukun ve demokrasinin dışında böyle bir girişim varsa, sivil ve siyaset alanı daraltılmaktadır. Bu yönde alınan her türlü tedbir doğru tedbirdir."

Soylu, CMK'daki değişikliğe oligarşik bürokrasiyi devam ettirmek isteyenlerin karşı çıktığını savundu. CHP'nin "12 Eylül darbesini gerçekleştirenler yargılanmalı." teklifine atıfta bulunan Soylu, şöyle konuştu: "1960 darbesine, 28 Şubat'a ses çıkarmayanlar, 27 Nisan'da 'acaba buradan bana bir pozisyon düşer mi?' beklentisi içerisinde olanlar, 12 Eylül ile alakalı hiç de samimi olmayan düşünce ortaya atmışlardır. Elbette geçici 15. maddenin kaldırılması doğrudur. Ama bütün bunları ortaya koyarken Ergenekon başta olmak üzere geçmişteki girişimleri de aynı samimiyetle ortaya koymalıdırlar. Temel amaçları demokrasiyi mıncıklama talepleridir. Demokrasiyi mıncıklamamak lazım. Tavır net ve doğru olmalıdır. Türk demokrasisi vesayet altından kurtulmalıdır." - zaman