Tunceli'de konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, demokratik özerklikte kararlı olduklarını ifade etti

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yardımcısı Gülten Kışanak, Tunceli"de düzenlene mitingde yaptıkları konuşmada, demokratik özerlikte kararlı olduklarını söylediler. Demirtaş, “Dersim, "Özerk Dersim Parlamentosu olacak" diyenlerin sesi olacak. "Bölge meclislerinde Zazaca"nın ikinci resmi dil olmasını istiyoruz" diyenlerin sesi olacak. Şimdiden özerk Dersim"e açılan yollar, bütün halkımıza, bizlere hayırlı olsun. Bu ülkeye özerk yönetimler gelecek” dedi. Kışanak ise “Demokratik özerklik hayırlı olsun diyorum” dedi.

BDP, 1 Eylül Dünya Barış Günü"nde Tunceli"de Genel Başkan Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak"ın katıldığı miting düzenledi. Dersim olaylarının lideri olduğu belirtilen Seyit Rıza"nın heykelinin bulunduğu Kışla Meydanı"ndaki mitinge BDP milletvekilleri Şerafettin Halis, Hamit Geylani"nin de aralarında bulunduğu 3 bin kişi katıldı. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı mitingde, "Demokratik özerk Kürdistan"ı selamlıyoruz" yazılı pankart açıldı. BDP"liler kürsüye çıkmadan önce eline BDP bayrağı tutturulmuş Seyit Rıza heykeline karanfil bıraktı.

KÜRDİSTAN DERSİMLE GURUR DUYUYOR

BDP Lideri Demirtaş, Dersimlilerin 80 yıllık birikmiş bütün sorunlarını, toplandıkları meydanda çözmek için hazır olduğunu söyledi. Demirtaş, alanda toplanan kalabalığın "Dersim sizinle gurur duyuyor" sözlerine karşılık, "Bütün Kürdistan sizinle, Dersimlilerle gurur duyor. Dersim için tarihi günler, tarihi saatler yaşanıyor. 12 Eylül referandumunda bugüne kadar bizi yok sayanlar, bize karşı amansızca katliam politikası yürütenler 12 Eylül"e az kaldı. Dersim nasıl bir boykot gücüyle sizin alayınızı, topunuzu boykot edecek göreceğiz” dedi.

DEMİRTAŞ: AKP 28 ŞUBAT"IN ÜRÜNÜDÜR

Dersim"e direnişi anlatmaya değil, direnişi öğrenmeye geldiklerini belirten Demirtaş, Başbakan Recep tayyip Erdoğan ile hükümeti eleştirerek şuinları söyledi:

“Bu topraklardan, Kenan Evren faşizmine direnen nice yiğitler çıktı. Sen köşe bucak saklanırken, bu halkın evlatları sır vermemek için serini veriyordu. Sen çıkmış "darbe ile hesaplaşacağız" diyorsun. Bu halkın devrimcileri, Mazlumları, Hayrileri, Kemal Pirleri, 12 Eylül zindanlarında direnirken sen nerdeydin diyeceğiz. 28 Şubat"ta hoca efendilerine karşı yapılan darbeyi alkışlayanlar, darbe ile hesaplaşamazlar. AKP 28 Şubat"ın ürünüdür. Kenan Evren"in çocukları, torunlarıdır. Seyit Rıza"nın torunları bunlara gereken cevabı verecektir. 12 Eylül"de boykot etmek AKP ile hesaplaşmak demektir. Yama anayasası ile hesaplaşmak demektir.”

YİNE DERSİM CUMHURİYETİ DİYECEĞİZ

Demirtaş, boykot çağrısının da "hiç birinizi tanımıyoruz, önünüzde diz çökmüyoruz" demek olduğunu savundu. Demirtaş, halkın anayasasını yapmaya başlayacaklarını ifade ederek, “Her yerde en güçlü boykot cephesini örmek bizim boynumuzun borcudur. Dersim"den çıkacak boş sandıklar, biz artık özerk Dersim, özerk Dersim Parlamentosu olacak diyenlerin sesi olacak. Bölge meclislerinde Zazaca"nın ikinci resmi dil olmasını istiyoruz diyenlerin sesi olacak. Şimdiden özerk Dersim"e açılan yollar, bütün halkımıza, bizlere hayırlı olsun. Bu ülkeye özerk yönetimler gelecek. Dersim tarihte olduğu gibi yine kendi kendini yönetecek. Yine Dersim Cumhuriyeti diyecek. Bundan şüphemiz yok” dedi.

SABRIMIZ TAŞIYOR

Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu arasındaki "genel af" tartışmasına da değinen Demirtaş, “Tayyip Erdoğan"a açık bir mesaj göndermek istiyoruz. Bu genel af tartışmasında Kılıçdaoğlu"na bir mesajı vardı onun. "Sana bir gıdım su bile yok" diye. Elbette ki Kerbela çocukları bunun ne demek olduğunu biliyorlar. Ey Başbakan, Kerbalanın çocuklarına su yok diyorsan o genel başkan buna karşı sessiz kalıyorsa bizim tahammülümüz. Sabrımız taşıyor” diye konuştu.

KIŞANAK: DERSİM KATLİAMINDA KİMİN PARMAĞI VAR ÇOK İYİ BİLİYORUZ

Demirtaş"tan sonra kürsüye çıkan Gülten Kışanak, alanda bulunanları PKK"nın kurucularının adını kullanarak selamladı ve "Merhaba Seyit Rıza"nın, torunları, Mazlumların yoldaşları. Kızılbaşların kalesi Dersim merhaba” dedi. Siyasilerin Dersim olayları ve Dersim adı arkasına sığınarak siyaset yaptıklarını ileri süren Kışanak şöyle dedi:

“Bugün Dersim halkının arkasına sığınıyorlar. Bizi Madımak"ta, Sivas"ta, Gazi"de yakanlar bugün kalkıp Dersim katliamının arkasından siyaset yapıyorlar. Dersim halkı öylesine yüce bir halk ki, kendi zalimlerini, katillerine boyun eğdirdi. Sizin bu direnişiniz, kültürünüze olan bağlılığınız sayesinde 80 yıllık tekçi zihniyetin temsilcileri Dersim"in arkasına sığınarak siyaset yapıyorlar. Dersim katliamında kimin parmağı var bunu çok iyi biliyoruz. 70 yıla rağmen bu ülkede iktidar olanlar, iktidar olmadıkları zaman ana muhalefette olanlar niye bu katliamın hesabını sormadılar?.”

DERSİM YASA TEKLİFLERİ VERECEĞİZ

Kışanak, 1 Ekim"de Meclis açıldığında ilk soru önergelerinin Dersim'le ilgili olacağını açıkladı. Tunceli"nin adının Dersim olması gibi yasa teklifleri vereceklerini söyleyen Kışanak, “AKP ve CHP"nin önüne koyacağız. Bu onlar için turnusol kağıdıdır. Yüzlerindeki maske düşecek mi, yoksa karşı çıkıp mahçup olup evet mi diyecekler göreceğiz. "Dersim"in yetim çocuklarını kimlere verdiniz, açıklayın" diyeceğiz. Arşivleri niye açmıyorsunuz, Ey CHP, 86 yıldır sen yönetmiyormusun? Niye şimdiye kadar Dersim"in hesabını görmedin? Eğer samimiyetin varsa bu arşivleri açın, katliamla yüzleşin, devlet olarak özür dileyin. Dersim adını geri verin. İnanç ve direniş önderini Seyit Rıza"nın mezarını bize verin” dedi.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK HAYIRLI OLSUN

Artık talepleri isteyerek değil direnerek aldıklarını söyleyen Kışanak, yeni anayasayı da böyle alacaklarını iddia ederek, “Demokratik özerklik hayırlı olsun diyorum” dedi. VATAN