800 yıllık geçmişi bulunan ve bir kısmı ayakta kalan kale, dinamit patlatılması yüzünden harabeye dönmeye başladı. Yetkililerin kaleye sahip çıkmadığını söyleyen Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) yöneticisi Sabri Özkan, "Tarih diye birşey bilmeyenler yıllardır ayakta kalan kalemize dinamitle zarar veriyor. Kalede dev çukurlar oluştu. Buna bir an önce tedbir alınmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

1290 yılında Dörtyol-Payas arasında büyük bir manastır olan Mancınık tarih kitaplarında, Ermenilerin yaşadıkları bir yer olarak anlatılıyor. Aynı yıllarda manastıra yapılan Mancınık kalesinde, Dörtyol limanı hakim tepelerden gözetlenebiliyordu. Yıllarca bir tarihi içinde barındıran ve çok sayıda olaya tanıklık eden Mancınık Kalesi, bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kalenin kalan bölümünü ise defineciler hedef almış. Patlayan dinamit, asırlardır ayakta kalmayı başaran kalede ağır tahribata neden oluyor. Tarihi kesme taşların yer aldığı kalenin dört bir yanı da define avcıları tarafından köstebek misali kazılmış. Kalenin giriş kısmında yer alan ve dönemin önemli bilgilerini içinde barındıran yazıtların bulunduğu taşlara da zarar verilmiş.

Kalenin dinamitle patlatılarak zarara uğratılması karşısında herhangi bir tedbir alınmadığını söyleyen Amanoslar Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) yöneticisi Sabri Özkan, bir tarihin göz göre göre yok edilmesine kimsenin sahip çıkmadığına işaret etti. Gördükleri manzaranın kendilerini rahatsız ettiğine dikkat çeken Özkan, "Ükemizde her gün yeni bir tarihi eser yok ediliyor. Bir toplumun, bir uygarlığın parçası olan bu kültür miraslarımız bir dinamitle yok ediliyor. Dörtyol'daki Mancınık Kalesi de onlardan biri. Gözlerini para bürüyen şahıslar yüzünden bir tarih burada yok oluyor. Bu kale, limanı gözlemek için kurulan bir kaledir. Ama gelin görün ki, dinamitlerle patlatılmış, tarihi taş ve yazıtlar teker teker kırılmış, çürümeye terk edilmiş durumda. Bu bizi vicdanen rahatsız ediyor. Bu eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi lazım. Biz bu kale gibi eserleri görmezden gelirsek, yarın çocuklarımıza anlatabileceğimiz bir geçmişimiz, kültürümüz kalmayacak. Tarihini seven herkesi bu kaleye sahip çıkmaya davet ediyorum." diye konuştu.