Başkentte "33 Kurşun-Yaslı Tarih" adlı oyun Kürtçe ve Türkçe sahnelendi. Tiyatro salonunun girişinde ellerinde temsili silahlarla kapıda duran 2 asker, davetlileri "Ya Türkçe ya hiç", "Kürt müsün? konuşma, geç" gibi söylemlerle içeri aldı.

DTP Altındağ ilçe örgütünce Ekin Sanat Tiyatrosu"nda düzenlenen, "28 Temmuz 1943 yılında Van"ın Özalp ilçesinde 33 kişinin öldürülmesinin" anlatıldığı oyunu, DTP"li bazı milletvekilleri ile davetliler izledi.

Tiyatro salonunun girişinde ellerinde temsili silahlarla kapıda duran 2 asker, davetlileri "Ya Türkçe ya hiç", "Kürt müsün? konuşma, geç" gibi söylemlerle içeri aldı.

Oyun arasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, şunları söyledi:

Kürtler acı dolu yıllar yaşadı

"Kürtler çok acı dolu yıllar yaşadılar. Mustafa Muğlalı"nın adını kışlaya veren anlayışı sorgulamak lazım. Türkiye artık yaralarını sarmak zorundadır. Kürtler acı dolu yıllar yaşadılar, sadece dillerinden, kimliklerinden, kültürlerinden dolayı. Hiçbir insan bunu haketmiyor. Birlikte Cumhuriyeti inşa ettik, birlikte şekillendirdik. Bizim kaderimize hep bunlar düştü. Onun için bu tür oyunlar aslında acılarımızı tetikleyen değil, daha çok sağduyuya davet eden, yaralarımızı sarmak için ne kadar mecbur ve mahkum olduğumuzu gösteren bir oyun olarak değerlendiriyorum. Türkiye"de bu acıları hep birlikte yaşadık. Onun için Türkiye halkı da bunları görmelidir. Diliyorum artık bu coğrafyada kimse bu acıları yaşamaz. Hepimiz, hep birlikte yaralarımızı saracak bir döneme giriyoruz."

Katkı sunmaya hazırız

Sakık, "Açılımın 10 Kasım'da görüşülmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Yarın (bugün) hep birlikte izleyeceğiz. Hükümet gerçekten açılımla ilgili ne yapmak istiyor, nasıl bir yol haritası var? Diliyorum onlar da bu zamanın ruhuna uygun bir çözüm projesiyle parlamentoya gelirler. Eğer gelirlerse katkı sunmaya hazırız" yanıtını verdi. Sakık, "Yarın (bugün) gerginlik olur mu?" sorusuna da, "Hepimiz medeni insanlarız. Eğer kandan ve şiddetten beslenmiyorsak, eğer şiddet ve kan varlık nedenimiz değilse bunu hepimizin durdurması gerekir. İç barışın engellenmesini isteyen güçler var. Kim ki bu süreci baltalamaya, önünü tıkamaya çalışırsa bu halka karşı suç işlemiş olur" yanıtını verdi.

Nefes'i izleyeceğiz

"Nefes" adlı filmi izleyip izlemediğinin sorulması üzerine de Sakık, "Ben izleyemedim. Yakın bir tarihte izleyeceğiz. Hepsi bizim ülkemizin gerçeğidir. Orada yaşananlar da bu ülkenin çocuklarının yaşadığı bir süreçtir" dedi.

10 Kasım dikkate alınmalıydı

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş da "33 kurşunun tarihe malolmuş trajik bir olay olduğunu, bu olaylardan ders çıkarılması gerektiğini" söyledi. Demirtaş, "Açılımın 10 Kasım'da görüşülmesiyle" ilgili bir soruya, "Bizde temenni ederdik ki böyle bir konu şekle boğulmadan, içeriği itibariyle dolu dolu tartışılsaydı. Görünen o ki tartışma, neden 10 Kasım'da başladı şeklinde geçecek. Biz 10 Kasım tarihinin değiştirilmesini arzu ediyorduk. İktidarın 10 Kasım'ı dikkate alması gerekirdi. Keşke iktidar böyle bir tartışmayı başlatmamış olsaydı" yanıtını verdi. Demirtaş "Nefes" filmiyle ilgili bir soru üzerine, "Böyle bir süreçte film üzerinden bile olsa meselenin tartışılıyor olması olumludur. Ben de filmi izleyeceğim" dedi./vatan