Saldırıdan sonra, Barack Obama başkanlığında ilk kez toplanan güvenlik zirvesinde gergin anların yaşandığı, Obama'nın istihbarat konusunda çuvalladınız diyerek yakın zamanda bazı kafaların kopabileceğini ima ettiği öne sürüldü. Zirve sonrası eldeki istihbaratın değerlendirilmesi ve El Kaide ile mücadele konusunda sert mesajlar veren Obama ekibine yönelik asıl sert sözleri ise toplantı esnasında söyledi. Kulislere yansıyan bilgilere göre Obama, “'Bir kurşundan sıyrıldık, ancak güç bela. Saldırı sistem işlediği için değil, uçaktaki cesur bireyler tarafından önlendi. 'Parmakla gösterme' yönünde bir eğilim olmakla birlikte, bunu hoş görmeyeceğim. Elinizde bilgi vardı. Ama noktaları birleştiremediniz. Çuvalladınız” dedi.

BUNA TAHAMMÜL EDEMEM

Obama, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve CIA Başkanı Leon Panetta'nın de aralarında bulunduğu 20 üst düzey isim ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği toplantıda kısa zaman içinde bazı görevden almalarında olabileceğini ima etti. Obama'nın “Bunu tahammül edemem” şeklindeki sözleri ise önümüzdeki günlerde istifaların veya görevden almaların yaşanabileceği şeklinde yorumlandı.

Türkiye bize yardım etmedi

ABD'nin Detroit'teki saldırı girişiminden önce uçuş bilgileriyle ilgili Türkiye'den istihbarat konusunda bilgi paylaşımı istediği ancak olumsuz cevap aldığı iddia edilsi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, bir Amerikan uçağına Nijeryalı saldırganın binmesi olayına ilişkin olarak ABD'nin daha önce AB ülkelerinin daha çok istihbarat paylaşımı konusunu yokuşa sür- düğünü belirtirken “Başka ülkeler ile de gerginlikler yaşandı. Geçen yıl Türk hükümeti, FBI'ın, Türkiye'den geçen yolculara ilişkin bilgi paylaşımı talebini geri çevirdi” diye yazdı.

Devlet, çantasına bomba koydu

Slovakya havaalanlarındaki güvenliği test etmek için inanılmaz bir yönteme başvurdu. Bir yolcunun çantasına gizlice bomba kondu. Yolcu bunu bilmeden İrlanda'ya kadar tam 1700 km gitti. Daha sonra İrlanda'nın başkenti Dublin'deki evinde az miktarda patlayıcı ele geçirilen ve gözaltına alınan Slovak, patlayıcının Bratislava Havalimanındaki güvenlik önlemlerinin test edilmesi amacıyla haberi olmadan çantasına konulduğunun ortaya çıkmasından sonra serbest bırakıldı./yeni şafak