Birgün'de yer alan habere göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da önceki gün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu duruma çekerek, “Son günlerde aşılanma hızında durağanlık var” dedi ve ekledi: “Vaka sayılarının yüksekliği, aşı konusunda bir tereddüt uyandırmış olabilir mi? Ama şunu unutmayın: Covid-19’u aşı sayesinde adeta grip gibi atlatanların sayısı artık bunlarla yarışıyor. Kayıplarımızın çoğuysa tam doz aşı olmayanlar.”

AŞI ARALIĞI 6 AYA ÇIKTI

Uzmanlar da aşılama hızının düşmesinde aşı tereddüdünün etkisine dikkat çekiyor; ancak tek etken bu değil. Aşı olmak isteyen çok sayıda yurttaş da aşı olamıyor; çünkü randevu alamıyor! Son olarak üçüncü doz aşı için randevu aralığı, önceki gün sessiz sedasız 6 aya çıkarıldı. Yani iki doz inaktif (Sinovac) aşı olan yurttaşlar, artık ikinci dozun üzerinden 6 ay geçmeden üçüncü doz için randevu bulamıyor.

Hâlbuki yapılan araştırmalar, inaktif aşıların etkisinin 3’üncü ayın bitiminden itibaren düştüğünü gösteriyor. Bakan Koca da sık sık “2 doz inaktif aşı yaptıran yurttaşlara, 3 ay sonra yeni aşılarını olmaları” çağrısı yapıyor. Buna karşın üçüncü dozu olmak isteyen yurttaşların 180 günden önce sistemden randevu bulamaması, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” deyimini akıllara getiriyor.

Covid-19 yoğun bakım servislerinde yatan hastaların ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin önemli bir bölümünün iki doz Sinovac aşısı yaptıran, üçüncü doz aşısının olmamış yurttaşlardan oluştuğu biliniyor. Türk Yoğun Bakım Derneği’nin verileri de bu saptamayı doğruluyor. Dernek, geçen ağustosta ülke genelindeki 60 merkezde yatan 952 yoğun bakım hastasının verilerini açıklamıştı. Buna göre, yoğun bakımda yatanların yüzde 51,4’ü aşısız hastalardan, yüzde 39,4’ü ise iki doz Sinovac aşısı yaptıranlardan oluşuyordu. İki doz Sinovac aşısı yaptıran yoğun bakım hastalarının yaş ortalaması 73’tü. Bu araştırma da gösteriyor ki, üçüncü doz aşıda önceki gün itibarıyla ortaya çıkan randevu krizi, özellikle 65 yaş üstü yurttaşların sağlığını tehdit ediyor.