İsviçre Invest Trading Consulting (ITC) şirketi, Mamak ve Sincan çöplüğünden sonra Adana çöplüğünü de aldı. Ankara çöplüğüne dünyanın en modern geri dönüşüm tesisini kurduklarını belirten ITC Firması Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Ankara çöplüğüne 250 milyon dolarlık yatırım planlandığını ve bugüne kadar 50 milyon dolar üzerinde yatırım yapıldığını, 49 yıllığına aldıkları Adana çöplüğüne de 50 milyonluk yatırım yaparak modern bir geri dönüşüm merkezi kurmayı hedeflediklerini bildirdi. Ankara'da günlük 4 bin ton, Adana'da ise bin 500 ton çöp üretildiğini belirten Kantur,'Türkiye'de günlük teorik olarak 70 bin çöp üretiliyor, bunun 40 bin tonuna ulaşabilirsiniz. Böyle bakıldığı zaman Türkiye'nin çöpünün yüzde 14'ünü teorik olarak almış oluyoruz. Antalya ve İzmir çöplüklerini de alırsak bu oran yüzde 25'e ulaşır' dedi.

ANTALYA VE İZMİR SIRADA

Son olarak Mamak geri dönüşüm tesisini İzmir ve Antalya belediye başkanlarının gezdiğini, İstanbul yerel yönetimi ile de görüştüklerini belirten Kantur, 'Yatırım için çok hızlanmak istemiyoruz. Teknolojiyi oturtmak için zamana ihtiyacımız var. Gelecek sene için bir şehir, 2011'de de iki şehir alırız. Bunun için de en hazırlıklı yerel yönetim kimse ve en çok hangi yerel yönetim yanımızda olursa orayı alırız. Çok yorucu bir iş yapıyoruz, yerel yönetimin yanımızda olması şart' dedi. Kantur, 2011'de de şirket olarak yurt dışına açılmayı hedeflediklerini kaydetti.

YILDA 500-600 MW ENERJİ

Ankara çöplüğünden yılda 17 megavata yakın elektrik enerjisi üretildiğini belirten Kantur, Türkiye'de günlük üretilen 70 bin ton çöpün 40 bin tonuna ulaşılabileceğini vurguladı ve ulaşılabilir çöpten yılda 500-600 megavat (MW) enerji üretilebileceğini bildirdi.

Kantur, 'Bu da Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 2,5'u demek. Bu da doğal gaz ithalatının yüzde 5 azalması anlamına geliyor' dedi. Kantur, Mecliste olan Yenilenebilir Enerji Kanunu ile devlet tarafından alınacak enerjinin kilovat başına 14 avro/cent olarak öngörüldüğünü söyledi.Kantur, 'Şu anda devlet teşviği 5,5 avro/cent, bizim satışımız ise 7-7,5 avro/cent. Yurt dışında ise ortalama 20 avro/cent. Söz konusu kanun çıkarsa çöpten elektrik üretmek avantajlı hale gelir ve 5-10 yıl içinde Türkiye'de çöp sahalarına ihtiyaç duymayız' dedi.

Katı atığa 59 milyon TL'lik fon

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, son 5 yılda belediyelere katı atık düzenli depolama projeleri için yaklaşık 59 milyon 455 bin TL destek sağlandığını bildirdi. Eroğlu destek sağlanan proje sayısının ise 41 olduğunu kaydetti. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez'in bakanlık tarafından belediyelere yapılan yardımlara iEroğlu, 2006 tarihli kanunla belediyelere yapılacak yardımların 'Çevre Katkı Payları' adı altında yeniden oluşturulduğunu söyleyerek yeni projelere dikkat çekti.

Hedefimiz ihraç etmek

Ankara çöplüğüne geri dönüşüm tesisi kurduklarını belirten ITC Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, yatırımların devam edeceğini söyleyerek Ankara çöplüğüne 250 milyon dolarlık yatırım planlandığını ve bugüne kadar 50 milyon dolar üzerinde yatırım yapıldığını vurguladı./yeni şafak