Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Genel Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD tarafından düzenlenen 'Gümrük Kanunu Sonrası Düzenlemeler: Beyan Esası ve Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulamaları' başlıklı toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Derneğin Genel Kurulu'nda başkanlığa devam etmeyeceğini belirten Yalçındağ, görevi başka bir arkadaşına devredeceğini kaydetti.

590 TANE ADAY VAR

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Başkanlığı için ismin henüz belli olmadığını, ancak 21 Ocak'ta yapılacak Genel Kurulda bir istişare yapılarak öne çıkan isimlerden birine teklif götürüleceğini sandığını söyledi. “Benim de artık kendi işlerimin başına geçme zamanım geldi. Bayrağı başka bir arkadaşa devretme zamanı geldi.” diyen Yalçındağ, Türkiye'nin çok zor bir döneminde bu görevi yaptığını ve 'hakikaten' çok yorulduğunu söyledi.

AB'DEN ÖNCE GB'YE GİRDİK

Başkanlığa getirilecek ismin belli olmadığını vurgulayan Yalçındağ, “Ama 590 üyemizin hepsi de bu görevi yapacak özgüvene sahiptir” dedi ve üyelerle yapılacak istişare sonucunda başkanlığa getirilecek ismin belirleneceğini kaydetti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin AB üyeliği sürecini hızlandırmada hem Türkiye'deki siyasi iradeye hem Türk özel sektörüne hem de Avrupa Birliği siyasetçilerine büyük görev düştüğünü belirtti. Yalçındağ, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne 14 yıl önce, AB'ye girmeden imza atan tek ülke olduğunu hatırlattı. Yalçındağ, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesiyle rekabet gücünün arttığını dile getirerek, bunun hem Avrupa Birliği hem de Türkiye için bir etkileşim meydana getirdiğini ifade etti.

İŞLEMLER BASİTLEŞTİRİLMELİ

Arzuhan Doğan Yalçındağ, 'Gümrük işlemlerinin basitlendirilmesi ve hızlandırılması, ihracat girdi maliyetlerinin azaltılması, dolayısıyla rekabet koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yapılan söz konusu mevzuat değişikliği, dış ticaretle bağlantısı olan tüm şirketleri yakından ilgilendirmektedir' diye konuştu.

Gümrük kanunlarını izlemeliyiz

Aynı toplantıda konuşan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Başkanı Haluk Dinçer, 'Türk Gümrük Kanunu, AB'deki gümrük kanunu değişikliklerini yakından takip ederek uyum sağlamak durumundadır' dedi. Gümrüklerin teknolojik alt yapısının bu mevzuat değişikliklerini karşılayacak yapıda olmasının Türk iş aleminin AB ve diğer ülkelerle rekabette geri kalmaması için çok önem arz ettiğini dile getiren Dinçer, şunları söyledi: 'Gümrük Birliği'nin, Türkiye ile sadece ikili serbest ticaretten ibaret olmadığını, yüksek kalite standartlarını ve önemli bir zihinsel devrimi getirdiğinin bilincinde olarak Türkiye'nin bu uyum için attığı adımları desteklemekteyiz' diyen Haluk Dinçer, kanunun uygulanmasına yönelik yönetmeliklerin oluşturulması aşamasında bazı temel hususları Gümrük Müsteşarlığı ile de paylaştığını kaydetti.

Bürokrasi kalkmalı

TÜSİAD Dış Ticaret ve Gümrük Birliği Çalışma Grubu Başkanı Asım Barlın da, yeni kanunla AB gümrük mevzuatına uyumun daha da ileri bir düzeye ulaştığını ve bu kanunla ilk defa Türkiye'de beyan esasının getirildiğini belirtti. Barlın, 'Beyan esasının yazılı ve elektronik ortamda yapılan beyanların doğru kabul edilerek işlem yapılması olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: 'Yani hiç bir ön araştırma-kontrol gibi işlemlere başvurmadan mükellefin beyanının doğru kabul edilerek işlemlerin bitirilmesidir. Daha da güzeli, bir Türk vatandaşının söylediğinin doğru kabul edilerek işlem yapılması ilk defa bu Gümrük Kanunu ile gümrük idarelerinde gerçekleşecektir. Dolayısıyla bir milattır.'

Gümrükte kağıtsız dönem başlayacak

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “İstanbul'da arzumuz iki yakada büyük lojistik merkezleri kurmak. Erenköy, Ambarlı, Halkalı'da ticaretin yoğun olduğu, giriş çıkışı sorun haline geldiği ortamlardan insanları kurtarmak. Büyük merkezler oluşturarak, ticaretin seri ve etkin hale getirilmesini sağlamak hedefimiz.” dedi. Yazıcı, 2010 yılı ilkbahar aylarından itibaren gümrük işlemlerinin kağıtsız ortamda yapılacak şekilde tamamen elektronik ortama taşınacağını söyledi. Bakan Yazıcı, birçok gümrük kapısını yenilediklerini ifade ederek, “Bütün kapılarımızı 2010 sonuna kadar yenileyeceğiz.' dedi. Kanun ile birlikte usulsüzlük cezalarının da değiştirildiğini ifade eden Yazıcı, “Usulsüzlük cezası 221 liradan 60 liraya düşürülmüş ve mevzuatta belirtilmeyen hallerde bu cezanın uygulamasına son verilmiştir.” dedi./yeni şafak