Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD"nin yeni Başkanı Barack Obama"yı tebrik etti. Erdoğan, “Türkiye ile Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum” dedi.



Erdoğan, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 5. Aile Şurası'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Obama'nın ABD'deki başkanlık seçimini kazanması üzerine değerlendirilmesinin sorulması üzerine Erdoğan, seçimin ABD halkına, seçimin ABD halkına hayırlı olmasını diledi.


ABD'nin siyasi tarihinde ilk kez yıllar yılı siyah-beyaz ayrımının uç boyutlarda tartışıldığı ve yıllardır bunun ağır bedellerinin ödendiğini belirten Erdoğan, "Böyle bir seçim neticesinin çıkmış olmasının, bu noktada bir kırılmanın yaşandığını gösteriyor" dedi.



Erdoğan, "Orada da artık siyah-beyaz diye bir sorunun kalmadığını söyleyebiliriz, bu alınan neticeyle" diye konuşarak şöyle devam etti:

"Çünkü sadece siyahların değerlendirmesiyle böyle bir neticenin yakalanması mümkün değildi. Beyazların da ciddi bir oy kayması oldu ki, böyle bir netice çıktı. Bundan dolayı tabii ki Obama'yı, kampanyadaki enerjik sürecini, ekibinin bu noktadaki çalışmasını tebrik ediyorum.

SEÇİM ÖNCESİ TEZLER SEÇİM KAMPANYASINDA KALIR



Amerika'nın, şu anda dünyadaki imkanları noktasında güçlü bir ülke olması sebebiyle üzerindeki yük çok farklı. Küresel krizin yaşandığı bir dönemde Obama böyle bir yükü sırtlanıyor. Dünyadaki küresel barışa katkı sorumluluğu ABD'de çok çok daha fazla. Bu noktada seçim kampanyalarında işlenen bazı tezleri, seçim kampanyasına yönelik kalan tezler olarak değerlendiriyoruz, orada kalır diye düşünüyoruz.



Türkiye-Amerika ilişkileri oradaki yönetimlerin değişmesiyle değil, ABD ile Türkiye'nin kendi arasındaki stratejik farkıyla bence belirlenmiş, bununla da devam etmeli diye düşünüyorum. ve öyle olacağına inanıyorum."
Erdoğan, bir gazetecinin, 15 Kasım'da ABD"ye gideceğini anımsatarak Obama ile bir görüşmesinin söz konusu olup olmayacağını sorması üzerine Erdoğan, "Eğer bir görüşme imkanı bulabilirsek, tabii onların programı ne durumdadır şu anda bilemiyoruz, onlar şimdi kendi kabineleriyle ilgili çalışmalarını sürdürecekler, yoğun bir çalışmaları olacaktır. Böyle bir imkanı kendileriyle bulursak, görüşme fırsatını arayacağız" dedi. Başbakan Erdoğan, programında zaten ABD Başkanı George Bush bir arada olmasının yer aldığını söyledi.



Erdoğan, seçimlerin Türk-Amerikan ilişkileri açısından hayırlı bir gelecek olmasını da temenni ederek, dünya demokrasisi, barışı, dayanışması ve Ortadoğu barış sürecine katkısı olacak bir sürecin başlamasını arzu ettiğini söyledi.
VATAN