Gezi direnişinin 1. yıldönümünde halk yurt genelinde sokağa çıkıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere direnişin birinci yılında meydanlar yine dolacak. Taksim Dayanışması, Gezi olaylarının 1. yıldönümü için bugün saat 19.00’da Taksim’de toplanma çağrısı yaptı. Dayanışma, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başta olmak üzere tüm ilgililerin ve sorumluların, yurttaşların en temel demokratik haklarını kullanmalarına engel olmamasını istedi. Açıklamada “Taksim Dayanışmasıolarak; anayasanın 34’üncü maddesinde ifadesini bulan, evrensel ölçütler bağlamında da hakkımız olduğuna kuşku bulunmayan ifade özgürlüğümüzü kullanmak, daha bugün kaybettiğimiz Elif Çermik’in de ölümüne neden olan biber gazının yasaklanması başta olmak üzere tüm taleplerimizi dillendirmek, kazanımlarımıza sahip çıkmak, polis şiddeti ile sonsuzluğa uğurladığımız arkadaşlarımızı anmak ve ailelerine kulak vermek, Soma’da artık en gizlenemez hali ile ortaya çıkan iş cinayetlerine artık yeter demek ve açıklamamızı yapmak üzere Taksim’deyiz” denildi. Ankara ve İzmir başta olmak üzere yurt genelinde Gezi Direnişi için halk sokağa çıkacak.

Yitirdiğimiz gençler için...

Ankara Dayanışması, Gezi Parkı protestolarının 1. yılında, bugün Kızılay Meydanı ve Güvenpark’ta toplanma kararı aldı. Ancak Ethem Sarısülük’ün polis kurşunu ile yaşamını yitirdiği Güvenpark, 1 yıldır polis ablukası altında. Türkiye Gençlik Birliği ise 1 yıl önce ilk toplanmanın başladığı Kuğulupark’a çağrı yaptı. Batıkent, Dikmen ve Tuzluçayır’da da toplanma çağrıları yapıldı. Emniyet’in Ankara’da yaklaşık 10 bin çevik kuvvet polisini görevlendirdiği belirtildi. 1 yıl önce tüm yurtta düzenlenen Gezi Parkı protestolarında önemli bir yer tutan Ankara, bugün de meydanlara çıkacak. 1. yıl protestolarının merkezi, 1 Haziran 2013’te polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün vurulduğu Güvenpark olacak. Ankara Dayanışması bileşenleri aldıkları karar gereği, bugün saat 19.00’da “isyanı büyütmek” için Ankaralıları Güvenpark’a çağırdı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB de aynı saatte aynı yerde olacak. Ancak Güvenpark, başta Soma faciasının protestolarında olmak üzere hemen hemen her protestoda hazır bulunulması amacıyla polis ablukası altında. Herhangi bir protestonun düzenlenmediği zamanlarda bile park içinde ve park gerisinde çok sayıda TOMA, Akrep ve çevik kuvvet polisi hazır bekletiliyor. Bunun yanında park içinde bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 6 katlı bina her zaman polislerin emrinde tutuluyor. Ankara Dayanışması içinde olmayan çok sayıda sivil toplum kuruluşu, sendika ve siyasi parti de Güvenpark’ta toplanma çağrısı yaptı. Bazı gruplar Güvenpark’a yürüyüşün Olgunlar Sokak’taki Madenci Anıtı’ndan başlayacağını duyurdu. Öte yandan TGB de bugün 1 yıl önce Güvenpark’a yürüyüşün başladığı Kuğulupark’ta toplanacak.
İNSAN HAKLARI FEDERASYONU’NDAN GEZİ RAPORU

Polisler yargılanmalı

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH), Gezi Parkı protestolarının birinci yıldönümü dolayısıyla hazırladığı raporda, barışçı göstericilere karşı
şiddet kullanan polislerin hiçbirinin yargı önünde sorumlu tutulmadığını bildirdi. Paris merkezli FIDH’nin raporunda, polislere ceza verilmezken 5 bin 653 gösterici hakkında 97 dava açıldığı vurgulandı. Raporda, Gezi protestolarından bu yana geçen bir yıl içinde, şiddet içermeyen gösterilerin orantısız polis gücüyle “sistematik” olarak bastırıldığı da kaydedildi. Kalabalık grupların dağıtılması için kullanılması gereken biber gazının, protestoculara karşı “ölümcül silahlara” dönüştüğü belirtilen raporda, “Bunun sonucunda aralarında 15 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 11 kişi hayatını kaybetti” denildi. Raporda, hayatını kaybedenlerin yakınlarının adalet istediği, ancak savcıların dava dosyalarını mahkemeye taşımakta çekingen davrandıkları, buna karşılık haklarında dava açılan protestoculara karşı yargı sürecinin çok daha hızlı işlediği belirtildi. FIDH raporunda, Gezi protestoları sonrasında siyasi iktidarın bireysel özgürlükleri sınırlayıcı bir dizi yasanın altına imza attığı kaydedilerek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi yargının faaliyetlerini yürütmeye bağlayan yasaları kabul etti. İlk yardım müdahaleleri suç ilan edildi. İnternet üzerinde iktidar kontrolü artırıldı. Tüm bu gelişmeler ülkede ifade ve bilgiye erişim özgürlüklerinin budanmasına yol açtı” denildi. FIDH, yaşanan hak ihlallerinin aydınlatılması için bir dizi öneriye de yer vererek, Türk yetkililere ve uluslararası kuruluşlara “Tüm insan hakları ihlalleri için uluslararası anlamda denetlenen bağımsız bir inceleme başlatma” çağrısında bulundu. Raporda, tüm ülkelerden Türkiye’ye toplumsal olaylara müdahale ekipmanları ihracının durdurulması da istendi.

İzmir Gezi’yi unutmadı

Gezi Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle bugün yurttaşlar, İzmir’de yine alanlarda buluşacak. Kentte yürüyüşler, forumlar, müzik dinletileri gerçekleştirilecek. İzmir Halk Forumları, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde saat 15.00’te buluşacak. Saat 18.00’de de Basmane’den Gündoğdu Alanı’na yürüyecekler. Saat 19.00’dan itibaren Gündoğdu’da çeşitli sanat etkinlikleri yapılacak. CHP İzmir ve İlçe Kadın Kolları da üyelerine, kırmızı elbiseler giyme ve Alsancak’ta kitap okuma eylemi çağrısı yaptı. Konak Belediyesi’nin düzenlediği Gezi Direnişi anmaları kapsamında gazetemiz yazarı Can Dündar’ın “Gözdağı” adlı belgeselinin gösterimi, 3 Haziran Salı günü Gündoğdu Meydanı’nda saat 20.30’da gerçekleştirilecek. 5 Haziran’da da TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun düzenlediği çevre forumu, aynı yer ve saatte yapılacak. 14 Haziran’daki LGBTİ onur yürüyüşünün ardından 18 Haziran’da da Gündoğdu Alanı’nda müzik dinletileri sunulacak.

‘Gösteri hakkı izne bağlı değil’

Eski İstanbul Barosu Başkanı avukat Turgut Kazan, Gezi Parkı’nın İstanbul Valiliği tarafından yasaklanması üzerine kararın yasalara aykırı olduğunu içeren dilekçeyi Vali Hüseyin Avni Mutlu’ya verdi. Kazan, “Anayasanın 34. maddesine ve imzacısı olduğumuz AİHS’nin 11. maddesine göre, gösteri hakkı kesinlikle izne bağlı değildir. Çünkü ifade özgürlüğünün en etkin ve en özgür kullanım biçimi olan gösteri hakkı demokrasinin belkemiğidir. Silahsız ve saldırısız olmak kaydıyla, asla izne bağlanamaz, yasaklanamaz” dedi. Kazan, Türkiye’nin gösteri hakları konusunda Avrupa Konseyi tarafından kapsamlı denetime alındığını belirterek, “Sayın Vali’ye gösteri hakkının ne olduğunu anlattık. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olması konusunda konuştuk. Kendisine çağdaş değerlere bağlı bir demokrasi anlayışı içinde Türkiye’nin gösteri hakkına bakmasını söyledim. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’yi bu konuda kapsamlı denetime almıştır. Eğer Türkiye bu hakları yerine getirmez ise Avrupa Konseyi’nden ihraç edilir” dedi.

NTV önünde protesto

Kaç Bize Gel Platformu üyeleri üyeleri ise Maslak’taki Doğuş Center’da bulunan NTV binası önünde dün bir araya geldi. Grup, Gezi Parkı Direnişi sırasında olayları değil penguen belgeselini yayımlayarak yurttaşların yoğun tepkisine neden olan NTV’yi protesto etti, eylemler sırasında yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazıldığı dövizler taşıdı. “Yandaş medya istemiyoruz”, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları atıldı. Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, ardından Gezi Direnişi’nde hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek söyledi ve hep bir ağızdan “Unutmadık” diye haykırdı. Grup adına açıklama yapan Hikmet Topal, geçen yıl Gezi’de yaşanan polis şiddetine, Soma’da yaşanan işçi cinayetlerine, Türkiye’de 30 yıl süren iç savaşa sessiz kalan tüm yandaş medyayı protesto etmek ve “Gezi’yi unutmadık” demek için NTV önüne geldiklerini söyledi.

ÇHD Taksim’de

ÇHD İstanbul Şubesi üyesi avukatlar dün Çağlayan Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada, bugün Taksim’de olacaklarını belirttiler. ÇHD adına açıklama yapan avukat Şerife Ceren Uysal, “Sokakta olmak, sokakta tepki göstermek bir haktır. Bu süreçte direnişin içerisinde ölümsüzleşen Mehmet Ayvalıtaş, Mehmet İstif, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik, Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’ı saygıyla anıyor, herkesi 31 Mayıs’ta bu mücadelede yitirdiklerimiz ile baskı ve zorun dağıldığı özgür bir geleceğin mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. Uysal, 31 Mayıs 2013 gününün bir başlangıç tarihi olduğunu ancak bitmiş bir sürecin anılacağı bir yıldönümünün kesinlikle olmadığını kaydederek “Çünkü o tarihten beri o ya da bu şekilde, bütün bir coğrafya devletin baskı aygıtına ve talan politikalarına karşı yürüyüşünü tereddütsüz sürdürmektedir. Berkin Elvan’ın cenazesi Gezi Direnişi bilincinin hâlâ sürdüğünü göstermektedir. Soma için coğrafyanın bütününde geniş bir alana taşınan eylemler bunun göstergesidir. Okmeydanı’na yönelik saldırı karşısında verilen tepkiler bunun göstergesidir” diye konuştu.
 

Çocuklarımız için alanlardayız

Gezi Parkı protestoları sırasında polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük oğlunun vurulmasının birinci yıldönümü
öncesinde “Sesini duyurmayı çok mu gördüler oğluma. Oğlum hayatta olsa yine gönderirdim. Onu öldürdüler ama oğlumun yerine artık ben gidiyorum, gideceğimde” diye konuştu. ANF’nin haberine göre anne Sayfi Sarısülük, “Ethem, 1 Haziran günü başından vuruldu. Ölümün kıyısına getirildi. Bu toprakların vicdanı olan ezilenler, ‘Diren Ethem’ diye seslendi ona Türkiye’nin her yerinden. Günlerce ölüme direndi. Ama olmadı işte! 14 Haziran’da yıldızların arasına karıştı” derken, 1 Haziran günü anlattı: “Hastaneye gittiğimde tanıyamadım oğlumu, o kadar kötü olmuştum ki. Tayyip de tanıyamasın oğlunu” diyen Safi Sarısülük, oğlunun sesini duyurmak için eyleme gittiğini belirterek“Sesini duyurmayı çok mu gördüler oğluma. Oğlum hayatta olsa yine gönderirdim. Onu öldürdüler ama oğlumun yerine artık ben gidiyorum, gideceğim de... Ekmeğinin davası için çalışıyordu Ethem’im. Benim çocuğum hakkını savunmaya, sesini duyurmaya gitti. Bütün annelerin sesi için gitti. Kız kardeşleri için gitti. Kızılay’ı oğluma çok mu gördün!” dedi. Sanık polis Ahmet Şahbaz mahkeme salonunda olanları “Dönüp de suratıma bakmadı. ‘Bak suratıma’ dedim, bakmadı. yüzü yoktu, titriyordu” diye anlattı.


Ali İsmail için Eskişehir’e

Gezi Direnişi’nin yıldönümü nedeniyle bugün yurt genelinde eylemler yapılacak. Eylemciler, Eskişehir’de saat 18.00’de Ali İsmail Korkmaz Parkı’nda, Bursa’da saat 19.00’da Stadyum önünde, Antalya’da saat 17.30’da Halkbankası önünde, Mersin’de saat 18.00’de Özgür Çocuk Parkı önünde, Koceli’de saat 19.00’da Cumhuriyet Parkı’nda, Samsun’da saat 17.30’da Çiftlik Süleymaniye Geçidi’nde, Edirne’de saat 19.00’da Zübeyde Hanım Parkı’nda, Konya’da saat 19.00’da Kültür Park’ta, Giresun’da saat 18.00’de Merkez PTT önünde, Ordu’da saat 18.00’de 19 Eylül Ortaokulu önünde toplanacak. Eylemlerde, Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren gençler de anılacak.