Bütün gün hiçbir şey yemedi. Ağzına bir lokma bile koymuyor...' Bu durum, yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde çocukları yemek yemeden içleri rahat etmeyen annelerin en büyük sıkıntısı. İştahlarının kesilmesinin en önemli nedeni ise hiç kuşkusuz sıcak hava... Çocukların sağlıklı bir yaz geçirmelerini sağlamak ise hem onların damak tadına uyan, hem de besin değeriyle annelerin içlerini rahatlatan yiyeceklerle mümkün. Acıbadem Taksim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Evrim Şenkal, çocukların sıcak havalarda zevkle yiyebilecekleri ve besleyici değerleri yüksek yiyecek-içecek önerileri verdi...

VİTAMİN ZENGİNİ SOĞUK ÇORBA

1- Serinletici ayran çorbası
Bir su bardağı pilavlık bulguru az tuz ilavesi ile haşlayın. Altını kapatınca içine incecik dereotu doğrayın. Soğuyunca buzdolabına kaldırın. Sonra üç-dört yemek kaşığı kadar bulguru yoğurt ve soğuk su ile karıştırıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Soğuk bir yiyecek olması, özellikle sıcak havalarda tüketimi de kolaylaştırıyor. Ayran çorbasının içinde yer alan kaliteli bir tam tahıl olan bulgur, B1 vitamini ve liften zengin. Sağlıklı bir probiyotik olan yoğurt, önemli bir kalsiyum kaynağı. Dereotu ise bol miktarda A ve C vitamini içeriyor. Vitamin açısından son derece zengin olan ayran çorbasını çocuğunuz gün içerisinde iki defa tüketebilir.

MARULLA BİRLİKTE SERVİS YAPIN

2- Vitamin deposu, sebzeli kısır
Yemeklik soğanı, salça ve su ekleyerek pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz altını kapatın ve köftelik bulgur ilave edin. Ağzı kapalı olarak şişmeye bırakın. Bir tavada az zeytinyağında küçük küpler halinde doğranmış kabak, havuç ve sarımsağı soteleyin. İçine çocuğunuzun zevkine göre mercimek veya nohut gibi tahılları da ekleyebilirsiniz. Pişen sebzelerle şişen bulguru karıştırıp doğranmış maydanoz ekleyin. Soğuduktan sonra limon ekleyip bol marulla servis edebilirsiniz. Kaliteli bir tam tahıl olan bulgur, beta karoten deposu havuç, A, C vitaminleri ve omega 3 içeren kabak; bu yemekle çocukların mönüsüne ekleniyor. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren, demir emilimini artıran sarımsak ve C vitamininden zengin maydanozun da çocukların sağlığına katkısı önemli.

3- Beyin gelişiminde etkili, fırında kabak
Kabakları soyun, ortadan ikiye bölüp çekirdekli kısımlarını temizleyin. İstediğiniz boyutlarda dilimleyin, zeytinyağı ve deniz tuzu ile iyice harmanlayın. Fırın kabına yerleştirip 240 derecedeki fırında hafif pişip yumuşayana kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Kabaklar pişerken; mümkünse süzme ya da katı yoğurdun içine birkaç diş sarımsak rendeleyin, biraz tuz ve doğranmış taze nane ilave edin, hepsini karıştırın. Fırından çıkan kabakları bir servis tabağına alarak, üzerine hazırladığınız yoğurdu dökün. Kabak, A ve C vitaminlerinden son derece zengin ve beyin gelişimi açısından çok önemli olan omega 3 içeriyor. Taze nane, sindirimi kolaylaştırıyor ve yine vitamin ve minerallerden oldukça zengin.

HEM EĞLENSİN , HEM İÇSİN

4- Hem lezzetli, hem besleyici smoothie
Yarım bardak az yağlı süt, yarım bardak az yağlı yoğurt, bir şeftali, bir yemek kaşığı bal, çeyrek yemek kaşığı vanilya, çay kaşığının ucu ile tarçın, bir tutam Hindistancevizi ile bir tutam zencefili blender'a koyun ve kıvam alıncaya kadar karıştırın. Smoothie, dondurmaya benzer lezzeti ile çocukların yaz aylarında vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Bal, antibakteriyel özelliği ile çocukları enfeksiyonlardan koruyor. Protein ve vitaminli bir yiyecek olmasına rağmen kolesterol içermiyor. Tarçın ve zencefil, antioksidan özellikleri ile faydalı. Hindistancevizi; bol protein, lif, doymamış yağ içeriği ile besleyici. Günde bir defa olmak üzere çocuklarınıza sunabilir, birçok yönden hem faydalı besinler tüketmelerini, hem de eğlenmelerini ve serinlemelerini sağlayabilirsiniz.

SU OLMADAN ASLA!
Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde çocuklar için en vazgeçilmez içecek hiç kuşkusuz su olmalı. Hayati önem taşıyan su, çocuğun sağlıklı kilo alımından kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesine kadar birçok noktada etkili. Ayrıca çocukların sıvı ihtiyacı yetişkinlere göre daha fazla. Sıvı alımı azalıp sıvı kaybı arttığında yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkıyor, konsantrasyon bozukluğu olması gibi zihinsel fonksiyonlar olumsuz etkilenebiliyor. Suyu cam şişeden içirin Çocukların günlük su gereksiniminin karşılanması için en az altı-sekiz bardak su içmeleri öneriliyor. Bunun dışında sıvı tüketiminin çocuklarda 4-8 yaş arasında 1-4 litre, 9-13 yaş arasında 1-2 litre arasında olması gerekiyor. Çocukların su tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli detay ise cam şişe kullanımı. Özellikle sıcak havalarda plastik şişelerde bulunan sulardaki mikroplar çok daha hızlı ürüyor. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar cam şişe kullanılmalı. Mecbur kalınan durumlarda ise pet şişeler sadece bir defa kullanılmalı. Suyun yanı sıra yazın çocukların sağlıkla içebileceği bir diğer içecek ise komposto ve hoşaf. Bu tip içecekler sıvı ihtiyacını karşılamanın yanı sıra bol vitamin, mineral ve doğal yoldan şeker alımını sağlıyor. Çocuğunuz, evde yaptığınız meyve suyunu içmek istemiyorsa renkli cam bardaklara koyun.