AYDINPOST HABER SERVİSİ-2008 yılında 5754 sayılı Kanun ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun değişikliği sonucu 18 ve 18 yaş altı çocuklarını Sosyal Güvence altına alanlara açılan kamu davalarına son verilmesi için teklif edilen değişiklik önergesi red edildi.
Kanun değişikliğiyle 1 Ocak 2008 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında her kesin çocuğunu sigortalı yaptırma telaşına kapıldığını belirten Recep Taner “5754 sayılı Kanun ve Sosyal Sigortalar ile Genel Sağlık Sigortası Kanun değişikliği yapılmasıyla 1 Ocak 2008 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında Cumhurbaşkanından milletvekillerine, bürokrattan normal vatandaşlarımıza kadar herkes çocuğunu sigorta yaptırma telaşına kapıldı. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımız "Benim çocuğum Ali Babacan A.Ş.'de çalışmıştır." açıklaması da yapmıştı.
Yaşanan dört aylık dönemde SSK'ya yeni kaydolan kişi sayısı bir anda milyonlarla ifade edildi. Daha sonra öğrendiğimiz kadarıyla bunun 1 milyon 400 bini on sekiz yaş altı, 111 bini de on dört yaş altı gençlerden oluşmaktaydı. Binlerce vatandaşımızın çocuklarına kendilerini yönetenleri örnek alarak yaptırdıkları sigorta, bugün, maalesef başlarına dert açmıştır. Şimdi de savcılıklarda ifade vermekte, haklarında açılan dava dosyalarıyla uğraşmaktadır.
SGK, 1 milyon 400 bin on sekiz yaş altı çocuktan hangi kıstaslarla tespit edildiği tam olarak anlaşılmayan bir değerlendirme yapmış ve 107 bin dosyayla ilgili inceleme başlatmıştır. Bu çocukların iş yerinde fiilen çalışıp çalışmadığına yönelik yapılan teftişler neticesinde de yüzde 85'inin fiilen çalışmadığı açıklanmıştır.
Şimdi sormak istiyorum.
Bu yüzde 85 tespitinde müfettişlerin işverenlere baskısının oranı nedir?
Sigortalı olduğunda on dört yaşın altında olan üst düzey yöneticilerimizin kaçının çocuğu hakkında inceleme yapılmıştır?
İstanbul'da 63 bin kişiden 16 bin kişi, Ankara'da 28 bin kişiden 6 bin kişi, Aydın'da 180 kişi hangi kıstaslara göre incelemeye tabi tutulup ve tespit yapılmıştır?”dedi

Sigortalılık süresince kurum zararı yaratmamış
vatandaşlarımızın davalarına son verelim
Sigortalılık süresince kurum zararı yaratmamış vatandaşların davalarına son verilmesi çağrısında bulunan Recep Taner “Gelin, evladının istikbalini düşünerek onları sigortalı yaptıran, sigortalılık süresinde kurum zararı yaratmamış vatandaşlarımızın davalarına son verelim ve vatandaşlar arasındaki ayrımı da kaldıralım. Aynı durumdaki iki aileden birisinin çocuğu incelemeye alınmaz. Sigortalılığı geçerli sayılırken diğer ailenin çocuğunun hem sigortalılığının iptal edilmesi ve hem de üstüne üstlük o aileyi özel evrakta sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılığa teşebbüs gibi yüz kızartıcı suçlarla ağır ceza mahkemelerinde yargılamak ne kadar adildir. Bunu sizlerin vicdanlarınıza soruyorum.
Eğer içinizde adil olduğunu düşünenler varsa; onlara sesleniyorum. Gariban vatandaşlarla uğraşacağınıza aynı suçlardan veya çok daha ağır suçlardan Türkiye Büyük Millet Meclisinde kalpazanlıktan, özel evrakta sahteciliğe, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmaktan zimmete, dolandırıcılıktan ihaleye fesat karıştırmaya kadar onlarca suçtan dolayı bekleyen 750 civarındaki dosyalara ait milletvekili dokunulmazlıklarının zırhlarını kaldıralım” dedi.
Recep Taner tarafından verilen önerge AKP milletvekillerince reddedilmesinin ardından Bakan Ömer Dinçer"le görüşen Recep Taner, görüşme neticesinde Bakanın konuyu tekrar inceleterek gündeme alınabileceğini belirtti.