Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İtalya'da gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Bakanlar Kurulu'nda Özel Yetkili Mahkemelerin yetkilerini düzenleyen CMK'nın 250. maddesinin değiştirilmesiyle ilgili kararın alındığını söyledi.

İşte Bakan'ın o açıklaması:

ŞUBAT SORUŞTURMASI

28 Şubat olması gereken yere geldi. Birçok insanı mağdur etmişti o süreç. Darbe desen darbe değil. Zamana yayılmış demokratik tavır adı altında bir baskı rejimiydi. Darbeciler herkesi alet ettiler o sürece. Medyayı, yargıyı, iş dünyasını ve sivil toplumu. "1000 yıl sürecek" dediler ama 10 yıl bile sürmedi. Başardıklarını sandılar ama olmadı. İnsan onuruna yakışmayan müdahalelerin sürdürülebilmesi mümkün değildir. Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kâr kalmaz. Er ya da geç hesabını verirsiniz.

CMK 250. MADDE

Özel yetkili mahkemelerle ilgili bir rahatsızlık olduğu ortada. CMK 250. maddede düzenleme yapacağız. Bu konuda karar aldık. Adalet Bakanlığı'mız çalışmayı sürdürüyor. Yetkilerini daraltan ve kötüye kullanımını engelleyecek bir düzenleme olacak. Ayrıca kamu adına yetki kullananların layüsel olması mümkün değil. Yargı mensupları da hatalı karar verirse cezasını çekmeli. Kendine rücu etmeli.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

Tutuklu vekiller konusunda Başbakan olması gerekeni söyledi. Ben de aynı kanaatteyim. CHP dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyordu. Ama şimdi vekiller için ayrıcalık istiyor. Bu çelişkidir. Yargıyı beğenmeyebiliriz, eleştirebiliriz, ama sanıkları, neyle yargılandıkları belli olan isimleri aday göstermek yargıya meydan okumaktır. Türkiye'nin kurumlarını yok saymaktır. Hükümetle inatlaşmaktır. "Bu yargılama bir tiyatrodur, o yüzden aday gösteriyorum' demek adaleti sulandırmak olur. Yargılama makamı milli iradenin beklentilerini görmeli ve gereğini yapmalı. Parlamentoda yapılacak bir düzenleme yargılamayı ve davaları sulandırmak olur.