Lojmanında ölü bulunan ve 'intihar ettiği' öne sürülen eski Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu ile ilgili yürütülen soruşturmada, ölü muayene ve otopsi tutanağını düzenleyen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan, tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Malatya Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği, Ankara’da görev yapan Cumhuriyet Savcısı Taştan’ın ifadesinin alınması için Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na yazı gönderdi. 19 yıldır Artvin'in Yusufeli, Sivas'ın Yıldızeli ilçeleriyle Adana'da görev yapan Taştan’ın, 1993 ile 1996 yılları arasında Tunceli’de görev yaptığı öğrenildi.

Albay Kazım Çillioğlu'nun ölümünün hemen ardından yazılan olay yeri tespit tutanağı ile teslim tesellüm belgelerinde de cinayet şüphesini artıran bulgulara rastlanmıştı. Raporda, Çillioğlu'nun Jandarma Bölge Komutanlığı içinde bulunan A Blok 3. katındaki 6 numaralı dairesinin 'kapının açık olduğu saptandı, dış kapı giriş kısmının zorlandığı, çerçeve kısmın zorlanmadan mütevellit yaralandığı gözlendi' ibaresi yer almıştı. Ardından, salona geçen heyetin, masa üzerinde bir çanta ile "Bu Türklüğün var olma mücadelesidir. Bir an önce ve mutlaka geniş kapsamlı düşünmeliyiz." yazısının intihar notu olarak değerlendirildiği notu düşülmüştü. Tüm detayların ayrıntılarıyla yazıldığı raporda, intihar olduğu öne sürülen olayda kullanılan silahın seri numarasının yazılmaması ise dikkat çekmişti.


OĞLU, BABASININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak ''intihar ettiği'' sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlu'nun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı.

Gökhan Çillioğlu, 2010 yılı sonunda savcılığa başvurarak babasının suikast sonucu öldürüldüğünü ileri sürmüştü. Ailenin başvurusu üzerine Erzurum'a gönderilen dosya, savcılık incelemesinin ardından görevsizlik kararı verilerek Malatya'ya gönderilmişti.

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile çok sayıda kişinin ifadelerine başvurulmuştu. Düzce'de bulunan mezarın açılmasının ardından Albay Kazım Çillioğlu'nun kafatası saç köklerinde arseniğe rastlanmış, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen bir delik ve kaburgalarında kırıklar tespit edilmişti.