İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Gül’ün Almanya gezisine katılan gazetecilere yaptığı, “Bana mektupla video geldi. Baktım ki birileri buzlarda cesetlerle ilgileniyor, birileri diğer taraftan vida söküyor” açıklamasının ardından gözler, GPS cihazlarını kimlerin söktüğüne çevrildi. 
 
Habertürk'ün haberine göre; bulguyu değerlendiren uzmanlara göre cihazların çalınması, ortada şüpheli bir durumun olduğunu gösteriyor.
 
‘ART NİYET VAR’ 
Emekli kaptan pilot Volkan Akay: “ARGUS 5000 C ile SKYMAP IIIC cihazları uçuş bilgilerini ve uçuş performansını kaydeden cihazlardır. Bu iki cihazın çalınması, ortada şüpheli bir durumun olduğunu gösteriyor. Çünkü bu cihazlar, uçuşun hangi şekilde gerçekleştiği, dağa mı çarpmış, motoru mu durmuş, alçak uçuş sonucu mu kazaya yol açmış, hepsini gösterir. Burada art niyet var. Tüm uçak kazalarında bu iki sistem alınıp değerlendiriliyor. Teyp gibi takılarak çözümleniyor, bu nedenle bunlar kritik cihazlar. Bu cihazları üzerinde bulundurmayan uçakların ve helikopterlerin uçma yetkisi yoktur. Kazanın nasıl olduğunun ortaya çıkmaması için çalınmış olabilir.”
 
‘İHTİMAL VERMİYORUM’ 
Emekli pilot Mustafa Kolko: “İkisi de uçağın yerini tespit eder. Gideceği noktayı, hedefi tespit etmeye yarayan aletlerdir. Koordinatlara göre yer tespit eder. Helikopterin bulunduğu yeri ortaya koyar. Bu aletleri çalmakla hiçbir şey elde edilmez.”
 
Haberin devamı ↓
reklam
 
 
 
 
GÜL NE DEMİŞTİ? 
Gül, Almanya’da yaptığı açıklamada kazaya ilişkin “Düşünebiliyor musunuz, Meclis’te bu mesele kapanmıştı. Ama düşen helikopterin beyni, yani her şeyi kaydeden o hafızası yok şimdi ortada. Keçiler gelip söküp götürmedi onu. (...) Bir görüntü geldi. Baktım ki bir taraftan birileri buzlarda cesetlerle ilgileniyor, birileri de diğer taraftan vidayı söküyor. Bunların hepsi çıktı ortaya. Daha bunun gibi insanın aklının almayacağı şeyler var orada” diye konuşmuştu.
 
‘O KİŞİLERİ SAVCI BİLİYOR GEREĞİNİ YAPSIN’ 
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği kazada cihazları söken kişilerin Malatya’daki özel yetkili savcılık tarafından bilindiğini açıkladı. Destici, “Kim olduklarını açıklamak istemiyoruz. Bu savcılığın işi. Ama görüntülerde net bir şekilde iki kişi var. Kimlikleri belirlendi. Bir tanesi başında duruyor. Diğeri ise o GPS cihazlarını sökmek için özel aletlerle oraya gelmiş ve cihazları söküyor” dedi. Enkazın bulunmasının hemen ardından inceleme yapan kaza kırım heyetini de suçlayan Destici, “Heyet ya bu aletlerin önemini bilmiyordu. Kaza yerinden almadı. Ya da ‘birileri bunların alsın’ diye bıraktılar” diye konuştu.
 
‘CİHAZLAR BİR ASKER TARAFINDAN SÖKÜLMÜŞ’ 
Yazıcıoğlu’nun avukatı Selami Ekici, Gül’ün sözünü ettiği videoda vidaları söken kişinin bir asker olduğunu söyledi. Ekici, “İki kişi aletleri sökerken görüntüleniyor. Cihazları alan kişi askeri bir kişilik. O görüntülerin bir kısmı bizde daha önce vardı. Cenazelerin kar altından çıkarılışı diye basında da yer almıştı” ifadesini kullandı. Radar kayıtlarında 4 dakikalık bir arıza olduğunu gündeme getirdiklerini belirten Ekici, “Dile getirdiğimiz iddia jet uçakları belli bir yükseklikten geçtiğinde helikopterin düşmesine sebep olabileceğiydi. Görüntülerde cihazların bir asker tarafından sökülmüş olması bu iddiamızı bir nevi teyit ediyor” diye konuştu.
 
ntvmsnbc