Söke Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ali Öz, hayvancılık alanında yatırım yapmak için Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile kredi alan bütün kooperatif ortaklarının faizsiz kredi kullanabileceğini söyledi.
Öz, yaptığı açıklamada, Merkez Birliği Genel Müdürlüğü'nce çıkartılan 1586 sayılı genelgede T.C Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayımlandığını anımsattı.
Öz, şunları kaydetti:
''Bu kapsamda üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla, hayvancılıkta faiz oranı sıfırdır. Arıcılık, organik tarım, iyi tarım ve diğer bir çok üründe de faizlerin yüzde 50?si hazine tarafından karşılanacaktır. Kooperatif ortaklarına yüzde 0 ile yüzde 5 arasında değişen oranlarda faizler uygulanacaktır.''
Sıfır faizli hayvancılık kredilerinden on baş ve üzerinde büyükbaş, yüz baş ve üzerinde küçükbaş hayvan işletmesi kurmak veya işletmesinin kapasitesini on baş üzerine çıkarmak isteyen yetiştiricilerin faydalanacağını belirten Mustafa Ali Öz, ''Kullanılacak kredilerin vadeleri işletme kredilerinde 1 yıl, yatırım kredilerinde ise 5 yılı aşmayacak. Kredilerden yararlanmak isteyen üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerinden ayrıntılı bilgi alabilirler'' dedi.
Genel şartlara da değinen Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Tarım Kredi Kooperatifine ortak olmak, kooperatifçe kendisine kredi tespit edilmiş olması, Tarım Kredi Kooperatifine vadesi geçen veya yapılandırılmış borcunun bulunmaması, talep ettiği krediye uygun yeterli teminat vermesi, kullandırılacak kredinin 3 katı tutarında ipotek veya rehin veren ortaklara, kefilsiz kredi kullandırılacaktır.
Sıfır faizli (faizsiz) kredilerimiz ise; Büyükbaş hayvan besiciliği, küçükbaş hayvan besiciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği (Sığır- Manda), küçükbaş hayvan yetiştiriciliği (koyun- keçi), damIzlık sığır yetiştiriciliği (etçi- sütçü), damızlık düve yetiştiriciliği, tarımsal sulamadır. Diğer üretim konularında ise faiz oranlarımız yüzde 50 indirimli olup, yıllık yüzde 5 faizlidir.
Tüm hizmetlerimiz için çiftçilerimizi mutlaka kooperatifimize bekliyoruz. Kimyevi gübreden, pro dizel motorine, zirai ilaçtan, hayvan yemlerine ve sigorta hizmetlerine kadar uygun imkanlarda kredi çiftçilerimize sunulmaktadır.''