Çumra Merkez Beylerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 2. Başkanı Mevlüt Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de domates başta olmak üzere birçok tarımsal üründe İsrail tohumu kullanımının yaygın olduğunu söyledi.
 
Genleriyle oynanmış İsrail tohumları kullanan çiftçinin zaman içinde yerli tohumu unuttuğunu ve bu tohumlara adeta mahkum kaldığını ifade eden Demirci, ''Yıllar önce Türkiye'de tohumculuk sektörü çok fazla gelişmemişti. Yerli tohum miktarı çok azdı, onlardan da fazla randıman alınamıyordu. Bu nedenle çiftçi, daha pahalıya da mal olsa, verimi yüksek olduğu gerekçesiyle hep İsrail tohumu kullandı'' dedi.
 
-''YERLİ TOHUMLAR TAD, RENK, KOKU VE VERİMDE İSRAİL TOHUMLARINI GERİDE BIRAKIYOR''-
 
Demirci, son yıllarda özellikle Antalya bölgesinde yerli tohum üreticilerinin sayısının arttığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
''Yapılan Ar-Ge çalışmaları sayesinde yerli tohumların lezzet, renk, koku ve verimi İsrail tohumlarını çok geride bıraktı. Fiyat olarak da yerli tohumlar oldukça cazip. Bir adet İsrail domates tohumu 28 kuruşa kadar çıkabiliyor. Ondan çok daha kaliteli yerli tohumlar bugün 12 kuruşa alınabiliyor. Bölgemizde daha önce çiftçilerin yüzde 90'ı İsrail tohumu kullanıyordu. Çiftçi artık bilinçlendi. İsrail tohumundan çok daha kaliteli olan yerli tohum kullanımı her geçen gün artıyor. Vatandaşların yerli tohum ürünlerine talebi de oldukça fazla. Bunun milli ekonomimiz için de çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Her bölgede her üründe İsrail tohumu yerine yerli tohum kullanımı artarsa, İsrail'e giden dövizler Türkiye'de, yerli üreticide kalmış olacak.''
 
Yerli tohumlardan elde edilen ürünlerden çok daha fazla verim aldıklarını dile getiren Demirci, bunu gören çiftçinin büyük bölümünün artık İsrail'den ithal edilen domates tohumlarına alternatif olarak geliştirilen yüzde 100 yerli tohumları kullanmaya başladığını, yerli tohum kullanan çiftçilerin sayısının yüzde 50 arttığını bildirdi.
 
Demirci, vatandaşların da yerli tohumdan elde edilen ürünlere büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, domates ekiminin yaygın olduğu Çumra'da yerli tohumlardan elde edilen domateslere yoğun talep olduğunu bildirdi.
 
Bu yıl yurtdışından yerli tohumlardan elde ettikleri domatesler için talep aldığını anlatan Demirci, ''Gelen taleplerin ne kadarına cevap verebileceğimizi şu an bilemiyoruz'' dedi.
 
Bu yıl etkili olan hastalık nedeniyle domates fiyatlarının yüksek olacağını tahmin ettiklerini ifade eden Demirci, salça yapmak isteyen vatandaşlara domateslerini biran önce almalarını tavsiye etti.
 
-''YERLİ TOHUMDA VERİM İSRAİL TOHUMUNU İKİYE KATLADI''-
 
Çumra'da domates ekimi yapan çiftçilerden Murat Selimdağ (38) ise 2002 yılından beri domates ektiğini bildirdi.
 
Geçen yıla kadar hep İsrail menşeli domates ektiğini anlatan Selimdağ, ''Geçen sene 'Ege' isimli yerli tohum denemelerini yaptık. Çok güzel sonuçlar alınca bu yıl bu yüzde 100 yerli tohumlardan ektim. Tarlamın bir kısmına yerli bir kısmına İsrail domates tohumu ekmiştim. Şu anda verim olarak yerli tohum İsrail tohumunu ikiye katlamış durumda. Bundan sonra artık hep yerli tohum ekeceğim'' diye konuştu.
 
AA