İHLAS SON DAKİKA - CHP İzmir Milletvekili eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, Birleşmiş Milletler’in İsrail’in Mavi Marmara saldırısını haklı çıkaran Palmer Raporu’nu savundu ve hükümetin rapor için “yok hükmünde” demesinin anlamsız olduğunu ileri sürdü.
 
“RAPOR, ULUSLARARASI TOPLUM İÇİN GEÇERLİDİR”
Türmen, Cumhuriyet gazetesinde “BM’nin Mavi Marmara Raporu ve Türkiye’nin Tepkisi” başlığıyla yayımlanan makalesinde, bir İsrailli gibi savunma yaptı. “Türkiye açısından olumsuz sonuçlar içeren Palmer Komisyonu raporu” diyen Tüzmen, “Bu rapora şimdi ‘Bu rapor bizim için yoktur’ yolunda tepki göstermek anlamsız. Rapor, BM ve uluslararası toplum için geçerlidir ve Türkiye’nin uluslararası alandaki başarısızlığının tescilidir” dedi.
 
“MAVİ MARMARA SALDIRISI HUKUKA UYGUN”
İsrail’in Mavi Marmara gemisine yaptığı saldırının haklı olduğunu savunan Türmen, “Açık denizlerdeki özgürlükler mutlak değil. İstisnaları var. Örneğin, korsanlık, köle ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından kuşkulanılan gemilerin açık denizlerde durdurulup aranması hukuka uygun” dedi. Gazze’de katliam yapan İsrail’in uyguladığı ablukanın da haklı olduğunu ileri süren Türmen, “Aynı şekilde, bir kere ablukanın hukuka uygunluğu kabul edilirse, abluka ilan eden devletin ablukayı delme girişimlerine karşı önlem alması da hukuka uygun görülebilir” ifadelerini kullandı.
 
“İSRAİL’İ TEHDİT ETMEK HUKUKA AYKIRI”
Hükümetin İsrail’e yaptırım kararı almasını da eleştiren Türmen, Türkiye’nin İsrail’e karşı güç kullanma tehdidinde bulunmasının hukuka aykırı olduğunu savundu. BM Yasası’na göre devletlerin uluslararası ilişkilerinde güç kullanmalarını ya da güç kullanma tehdidinde bulunmalarını yasakladığını hatırlatan Türmen, şu ifadeleri kullandı: “1996 yılında BM Genel Kurulu’na verdiği istişari görüşte ‘bazı koşulların gerçekleşmesi durumunda güç kullanma niyetinin işaretinin verilmesi’nin yasanın 2/4 maddesinde yasaklanan güç kullanma tehdidine girdiğini ve hukuka aykırı olduğunu belirtmişti.”
 
TÜRKİYE’Yİ AİHM’DE BU ADAM TEMSİL ETTİ
Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 1998-2004 yılları arasında 6 yıl boyunca bu adam temsil etti.
 
yeniakit